Зелените коридори пак ще са за всички

Само ден издържа заповедта на министър Стойчо Кацаров, която и без друго почти никой не спазваше

474
зелените коридори

Зелените коридори си остават зелени и отново ще важат за всички, желаещи да си поставят ваксина срещу COVID-19. Това стана възможно, след като служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров изтърпя собствената си заповед по-малко от 24 часа, в слуша се в призива на предшественика си проф. Костадин Ангелов и промени точка 7 от документа, така че имунизационният процес да не се забавя с неадекватната промяна във ваксинационния план, която предвиждаше от понеделник до четвъртък да се имунизират само хората над 60 г. и хронично болните, при условие, че има налични ваксини.

В редактираната заповед думата „само“ е заменена с „приоритетно“, което означава, че от понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и временните имунизационни пунктове ще ваксинират всички хора, но първи на опашката ще имат право да се наредят възрастните хора и тези, които са с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания, онкологични заболявания или други заболявания по преценка на лекаря.

Първоначално новият ред трябваше да просъществува два месеца, но още днес се видя, че вместо традиционните между 300 и 1000 души дневно, които досега получаваха инжекция в четирите големи столични болници – „Пирогов“, ВМА, „Александровска“ и „Св. Анна“, до следобедните часове бяха минали едва по 30-тина желаещи. При все че на някои места заповедта на министър Кацаров не се спазваше, тъй като лекарите стояха без работа в пунктовете.

Голяма част от джипитата също признаха, че нямат никакво намерение да спазват новите правила, тъй като вече са изготвили своите списъци и канят пациентите си по график. В противен случай е щяло да се наложи да връщат хора и да изхвърлят дози. А в същото време опашки нямаше.

Така министър Кацаров, който не веднъж нападаше предишните управляващи и по-конкретно Кирил Ананиев, в качеството му на здравен министър, за непрекъснатата промяна в заповедите за носенето на маски, сега сам се оказа в същото положение.

СПОДЕЛИ