С безумна заповед МЗ на практика спира масовата имунизация

От понеделник до четвъртък ще се имунизират само хора над 60 години или диспансеризирани с хронични заболявания, другите приоритетни фази и туристическият бранш ще чакат, а ваксини има

2186
заповед
Зелените коридори не се затварят, но ще имунизират по график, което на практика ограничава работата им

С безумна заповед, за която Скенер.нюз пръв алармира още в края на миналата седмица, служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на практика спира масовата имунизация. Според записаното в нея ваксинационният план се променя, като от понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и останалите разкрити ваксинационни центрове ще ваксинират САМО „лица на възраст над 60 години или под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря“.

Единствено в петък, събота и неделя на всяка седмица ще могат да се ваксинират всички желаещи. В заповедта обаче няма текст, който да касае приоритетните фази в досегашния ваксинационен план или иначе казано лекари, учители, служители в критичната инфраструктура и работещите в туристическия бранш вече няма да могат да се имунизират с предимство, а ще трябва да се редят на зелените коридори, които ще работят само през уикендите. Акцентът върху хората над 60 години, които попадат в най-рисковата група при заразяване с вируса, би бил логичен при недостиг на ваксини. Но в момента страната ни разполага с достатъчно дози и от четирите разрешени в ЕС препарата, така че всеки да получи защита срещу COVID-19 когато и където пожелае.

Този недомислен график ще се прилага за срок от два месеца, но от МЗ все пак се застраховат, че ако нещо в плана не сработи, то може да бъде променено. Контрола по изпълнението й д-р Кацаров възлага на заместника си д-р Александър Златанов. Той ще трябва да следи и другите разпоредби, според които личните лекари ще получават дозите си в логистични пунктове, които все още не е ясно къде ще бъдат разположени. Още от следващата седмица се очаква джипитата да получават ваксини с приоритет – както количество, така и по вид.

Заповедта ще засегне обаче и разкритите от днес зелени коридори в 8 столични ДКЦ-та, където няма да се имунизират всички желаещи, както разпореди кметът на София Йорданка Фандъкова, а само хората над 60 г. и хронично болните.

На фона на ограниченията във ваксинационния план от МЗ разпространиха видео обръщение на министър Стойчо Кацаров, в което той с половин уста призовава хората да се имунизират. „Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да види промяната в тези показатели на страните, които успяха да ваксинират по-голяма част от населението си. Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания“, казва д-р Кацаров, което не звучи съвсем окуражаващо.

По думите му регистрираното в момента намаляване на разпространението на вируса се дължало по-скоро на времето, а не на мерките и нашите действия. „Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне. Вече платихме достатъчно висока цена – само за последните 6 месеца са починали 26 000 души повече, отколкото са умирали за същия период на годината през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война, a 80% от починалите от COVID-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст“, заявява още служебният здравен министър, който съвсем доскоро твърдеше, че коронавирусът не е по-опасен от грипа и не е нужно да му се обръща такова голямо внимание от страна на властите и здравната система.

СПОДЕЛИ