Д-р Стойчо Кацаров спря обществените поръчки на болниците

Заповедта на служебния здравен министър ще провали или забави ремонтите и закупуването на апаратура в поне 6 големи държавни лечебни заведения

анализ
Д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров нареди на държавните болници да преустановят всички обществени поръчки, за които имат договори с МЗ за предоставяне на целеви субсидии за капиталови разходи. Заповедта, с която Скенер.нюз разполага (виж снимката), е от петък и вече е стигнала до повечето държавни лечебни заведения. Според нея болниците не могат и да сключват договори по вече проведени търгове до второ нареждане. Заповедта касае всички обществени поръчки от 2019 г., 2020 г. и 2021 г., финансирани със средства за капиталови разходи от здравното ведомство.

Кацаров

Според запознати възможностите са три – или д-р Кацаров да спре плащанията по договорите на МЗ с болниците, за да пренасочи средствата другаде, или съвсем чистосърдечно да иска да провери за евентуални злоупотреби (макар те вече да са минали проверка, за да са допуснати), или да използва властта си за натиск над директорите.

Това обаче ще спре ремонтите, доставката на нова апаратура и реновирането на поне 6 големи болници, научи още Скенер.нюз. Сред най-засегнатите ще са „Св. Георги“ в Пловдив, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, МБАЛ – Хасково, столичните „Майчин дом“, „Св. Иван Рилски“ и „Св. Анна“. Става дума за обществени поръчки за нови операционни, нови скенери и друга скъпа апаратура, както и за цялостното реновиране на болницата във Велико Търново. Което освен за болниците, които вече са платили половината от дължимите суми, е проблем и за пациентите, чийто интереси д-р Кацаров доскоро представляваше.

Припомняме, по време на скандала с огромната разлика в цените на едни и същи лекарствата за държавните и частните болници, д-р Стойчо Кацаров, тогава в качеството си на председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, беше сред най-яростните защитници на непровеждането на търгове от частните клиники за лекарства, заплащани от НЗОК. Тогава той използва измисления аргумент, че това било директива на Европа, същата Европа, която по-късно настоя и частните болници да провеждат обществени поръчки.

 

СПОДЕЛИ