Промяна в плана – ваксините вече при джипитата

Решението на новия здравен министър е взето на тайна среща, целта е първо да се имунизират възрастни хора, макар вече да има препарати за всички

отпуск

Ваксините срещу COVID-19 вече ще се поставят приоритетно от джипитата, а работата на зелените коридори ще бъде ограничена единствено през уикендите. Това решение за промяна във ваксинационния план е взето след тайна среща между новият служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров, зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов и шефът на столичните лични лекари д-р Георги Миндов, научи Скенер.нюз.

Целта е с приоритет да се имунизират хората над 65 години и хронично болните, което е напълно логично предвид на високия риск за тях при срещу с вируса, но и напълно абсурдно при налични на склад дози и от четирите разрешени за употреба препарата в ЕС. Тоест ваксини има за всички, които пожелаят да се имунизират, но д-р Кацаров прави приоритетни групи, което би забавило темпа на ваксинация. Само за пример, Великобритания обмисля ускоряване на процеса като съкращава времето между двете дози, за да защити възможно най-много хора, а в САЩ вече бодат и децата. Докато у нас от понеделник до четвъртък се предвижда да се ваксинират само хора над 65 години или под тази възраст, но ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, диабет, мозъчно-съдова болест, ХОББ или рак.

Другото странно е, че срещата, която се е състояла вчера, се пази в тайна, здравният министър трети ден мълчи, все едно се е заразил от примера на доскорошния депутат Станислав Трифонов, а единствените му изяви са среща с протестиращи срещу норки и опосредствено поздравление по повод на Рамазан Байрам, макар да пропусна да поздрави сестрите на 12 май.

ваксините
Д-р Георги Миндов

„Аз съм оптимист за работата на министър Кацаров, бързо постигнахме разбирателство по нашите искания“, доволен от срещата обаче е д-р Георги Миндов. Пред Скенер.нюз той обясни, че личните лекари вече ще получават ваксините в кабинетите си, а няма да се редят на опашки и да се бият пред РЗИ. Но призна, че 1/3 от колегите му в София изобщо не са пожелали да правят имунизации срещу COVID-19, макар че са задължени. „Д-р Кацаров обеща да реши и този въпрос, като след разговори с тях, може да се вземе решение да не получават бонусите от 1000 лева, ако продължават да упорстват“, посочи д-р Миндов. По думите му МЗ е поело ангажимент по доставката на ваксините, вероятно с помощта на РЗИ, кметове и МВР. „Това, което ще се иска от нас, е всяка седмица да изготвяме списъци и до четвъртък или петък да ги предоставяме на имейл на здравното ведомство или РЗИ. В началото на седмицата ваксините ще ни бъдат доставяни и ние ще правим инжекциите по нашите си списъци“, добави шефът на столичните джипита. Доставката обаче все пак няма да е до всеки кабинет, а до логистични центрове, каквото и да означава това.

Относно приоритизирането на възрастните хора д-р Миндов заяви, че това е правилен ход, но отново призна, че в неговата листа тази рискова група вече е ваксинирана. По думите му сред новостите е и задължението на личните лекари да подават информация за трудноподвижните си пациенти, които ще бъдат имунизирани от мобилни екипи.

До часове се очаква заповедта за промяната във ваксинационния план да бъде качена на сайта на здравното ведомство, като от нея ще стане ясно дали изобщо ще има зелени коридори и записване на час през електронната система. Както и дали няма да бъде „спъната“ имунизацията на хората в туристическия бранш. Според запознати всъщност целта е потокът от болниците да бъде насочен към джипитата (припомняме, за всяка поставена инжекция се плащат по 10 лева от касата).

В същото време доскорошният защитник на правата на пациентите д-р Стойчо Кацаров едва ли ще се наеме да промени ситуацията с някои от истинските проблеми на пациентите. Например министърът би могъл да реши въпросът с имуновенина за хората с автоимунни заболявания, които в момента са принудени да плащат за препарата, чиято цена беше почти тройно увеличена преди дни, непосилни суми от близо 5000 лева. Само до преди седмица д-р Кацаров публикува на сайта на Центъра си за защита правата в здравеопазването текст, с който отправяше критики към предшественика си проф. Костадин Ангелов по този казус.

СПОДЕЛИ