Денят се познава от предната НОЩ

Спънато начало на мандата за новия здравен министър – д-р Стойчо Кацаров не иска щаб за коронавируса, колегите му от служебния кабинет обаче се оказаха фенове на ген. Мутафчийски

НОЩ
Първата работна среща на новия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров беше за....норки

Спънато започна мандатът на новия здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който поиска закриване на Националния оперативен щаб (НОЩ) по време на работно заседание на служебния кабинет, преди утрешното официално първо заседание. Колегите му от новия Министерски съвет обаче се оказаха фенове на ген. Мутафчийски и са изразили мнение, че щабът трябва да продължи своята работа, защото хората имат доверие на специалистите в него. В четвъртък сутринта със сигурност няма да се проведе традиционният брифинг, а по-късно през деня се очаква да бъде оповестено крайното решение на премиера ген. Стефан Янев ще има ли щаб или промени в състава му.

А мнението на д-р Кацаров е заявявано неведнъж през последната година: „Хвърля се огромен ресурс за болест, която не причинява кой знае какви щети“. И понеже такъв вирус няма, д-р Кацаров реши да се захване с по-важни неща. Първото от тях беше среща с протестиращите против единствената ферма за норки у нас и Мая Манолова. Но и тук нямаше много за вършене, понеже се оказа, че проблемът бил в прерогативите на Министерство на земеделието, храните и горите, „Затова МЗ ще поиска становището на експертите от МЗХГ“, заявил Кацаров на срещата със сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), „Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България“ и граждани, участници в протеста „Корупцията дере и вашите кожи“, гласи съобщение на сайта на здравното ведомство.

Припомняме, д-р Кацаров беше представен от президента Румен Радев като опитен администратор, но пак на сайта на МЗ все още стои интервю с предшественика му проф. Костадин Ангелов пред бтв от 13 април. А информация за вече назначените зам.-министри липсва.

Лошо впечатление на работещите в ресора направи и странното поведение на д-р Стойчо Кацаров при приемането на властта. За първи път нямаше церемония по смяна на караула, новият министър запази пълно мълчание пред медиите, а срещата между проф. Ангелов и д-р Кацаров в министерския кабинет е продължила точно една минута, научи Скенер.нюз.

Ако денят се познава от сутринта или даже от предната НОЩ, то предстоят трудни месеци както за работещите в сектора, така и за пациентите. Парите за първа линия свършват, а поуките от миналото лято явно не са взети и през есента вирусът може да се върне с още по-голяма вълна. Единствените спокойни са частните болници, които (ако ползваме стилистиката на душманина на проф. Костадин Ангелов – Ицо Хазарта) вече си имат човек в МЗ.

 

СПОДЕЛИ