Проф. Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна

Учениците се от 1 до 4 и 6,7 и 12 клас се връщат в училище от понеделник, големите нехранителни магазини отварят, но с условие

120
третата вълна

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки, но трайни тенденции на спадане на заболеваемостта. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на НОЩ. По думите му заетостта на леглата за пациенти с COVID-19 в болниците намалява, а през последната седмица новозаразените и излекуваните вече са почти равен брой.

„Започна постепенно задържане и спад на заболяемостта, и България вече е на 9-о място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров по този показател на 14-дневна база“, добави и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Не така обаче стои въпросът със смъртността, която вече е над 23 на 100 000 души, което отрежда на страната ни второ място в ЕС и на Балканите по този показател през последните две седмици.

Тези тенденции потвърди и шефът на НОЩ и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. „България прехвърли платото, но тенденцията е крехка, защото на двуседмична база спадът на заболяемостта е със 7%, а на едноседмична – едва с 0,5%“, обясни той. Мутафчийски обаче предупреди, че още не сме достигнали пика в смъртността.

„Тенденцията за намаляване на заболеваемостта и респективно разхлабване на мерките ще бъде устойчива тогава, когато всички области минат от червената в жълтата зона“, подчерта министър Ангелов. И макар България все още да „свети“ в червено, до края на деня ще има заповед за разхлабване на някои от противоепидемичните мерки.

От 12 април учениците от 1 до 4 и 6,7 и 12 клас се връщат в училище. „От 26 април, ако ситуацията позволява, съответно 5, 9 и 12 се връщат в класните стаи“, уточни министърът на образованието Красимир Вълчев. Възстановяват се и практическите занимания на студентите. Според Вълчев сега има много по-малко заболели учители, което е още един пример, че ваксините работят. „Все повече учители искат да се имунизират, с проф. Ангелов правим списъци“, допълни Вълчев.

Здравният министър съобщи още, че ще бъдат облекчени и мерките, които касаят големите нехранителни магазини. Обмисля се да бъдат отворени, но при допускане на определен брой хора, спрямо капацитета на обектите. Най-вероятно изискването ще е да се падат между 8 и 10 кв.м на човек.

„В момента епидемичната обстановка е до 30 април. Когато правителството вземе решение дали да я удължи, тогава здравните власти ще представят график за евентуално разхлабване на останалите мерки, които са в сила“, уточни проф. Ангелов.

По отношение на казуса с ваксината на AstraZeneca, здравният министър отбеляза, че тя ще се прилага с повишено внимание при жени под 60-години и няма да се прилага при жени, с повишени рискови фактори за тромбоза. „Всеки лекар у нас знае какво значи това и при такъв риск трябва да се предлага друга ваксина“, обясни той.

 

 

СПОДЕЛИ