Имуномодулацията при COVID-19 – защо, с какво и при кого?

Хранителните добавки не лекуват, заложете на изпитаните лекарства, съветва проф. Захарий Кръстев

343
имуномодулацията
Проф. Захарий Кръстев

Имуномодулацията може да помогне в битката с COVID-19, особено при хора от рисковите групи. За да е ефективна и безопасна обаче трябва да се прилагат правилните препарати. Това обясни проф. Захарий Кръстев, интернист с многогодишна практика и консултант на Клиниката по гастроентерология към столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. По думите му имуномодулацията с подходящи лечебни средства е подходяща и за контактните на заразените с коранавирус, при хора с вече проявени симптоми, за да се ограничат усложненията и да се ускори процеса на възстановяване. Тя се препоръчва и за всички деца и възрастни с имунен дефицит, болни на лъче- и химиотерапия, за да имат адекватна имунна защита при среща с вируса.

„Имунитетът е клетъчно- (чрез клетъчни структури) и хуморално- медииран (чрез антитела). Клетъчният имунен отговор е имунна реакция, която включва активирането на различни клетъчни структури, като Т-лимфоцитите, NK-клетките, антиген-специфичните цитотоксични Т-лимфоцити, както и освобождаването на различни цитокини в отговор на антигенно дразнене. Вече е известно, че COVID-19 в най-голяма степен засяга именно Т-лимфоцитите – клетките, които са отговорни за ранния имунен отговор на организма. Тежестта на протичане на заболяването зависи от нивото на Т-лимфоцитите на старта на инфекцията.  Болестта протича по-тежко, когато изходното ниво на Т-лимфоцитите е по-ниско. Ето защо е необходимо да изберем лекарствени средства – имуномодулатори, които ще покачат изходния брой на Т-лимфоцити и ще ни помогнат да посрещнем по-подготвени инфекцията“, категоричен е проф. Кръстев. Той уточни, че имунната система се саморегулира, за да приспособи имунните отговори, използвайки регулаторни клетки, клетъчни сигнални молекули и др., а имуномодулацията цели да коригира недостатъците на имунната защита.

Сред антиваксърите и отричащите пандемията, както и в социалните мрежи, е много популярна тезата, че здрав имунитет би могъл да се получи ако човек се храни здравословно, прави  достатъчно разходки на чист въздух и спортува. Това е полезно, но не достатъчно. „В социалните мрежи се разпространяват и противоречиви послания, рекламиращи хранителни добавки за превенция и лечение на COVID-19. Това крие сериозен риск за пациентите, които се предоверяват на хранителните добавки – продукти, които не са изпитани клинично, нито за ефикасност, нито за безопасност, и никой не може да гарантира посочения състав, както и какъв реален риск могат да представляват за пациентите, и какви негативни странични ефекти могат да предизвикат“, предупреди проф. Кръстев и добави, че за разлика от тях имуномодулаторите най-често са изпитвани, доказани и регистрирани като лекарствени средства препарати, които стимулират имунната система и увеличават неспецифичната резистентност на организма. Такива са ваксините, бактериалните екстракти, някои синтетични лекарствени средства като inosine acedoben dimepranol, levamisol, dipyridamole и др.

Медикът успокои също, че имуномодулаторите повлияват клетъчния имунитет до степен, необходима за нормалното функциониране на имунната система, така че да не водят до свръхпродукция на Т-клетки или цитокини над нормалното за организма ниво, тоест не могат да бъдат опасни.

„Всяко състояние с предполагаем имунен дефицит изисква различна продължителност на имуномодулиращия курс на лечение – от 1 месец до няколко години. При контактните на COVID-19 се препоръча имуномодулацията да продължи в рамките на 14 дни или до поява на болестта, а след преминаване на COVID инфекцията между 1 и 3 месеца“, препоръча проф. Кръстев. По думите му при наличие на симптоми за коранавирусна инфекция адекватният подход за лечение се състои в прилагане на комплекс от лекарства, включително антибиотично лечение, противовъзпалително лечение, антивирусно и  имуномодулиращо лечение, антиагреганти, витамин D и др. „Не се предоверявайте на широко рекламираните хранителни добавки. Те не лекуват”, посъветва още лекарят.

 

 

СПОДЕЛИ