Здравният министър със заповед за тотално разхлабване на мерките

Отварят всичко до 16 април, само баровете – на 29-и, остават изискванията за 50 % капацитет, маски и дистанция

408
мерките

Заповед за тотално разхлабване на мерките издаде здравният министър проф. Костадин Ангелов. Припомняме, по-рано днес той заяви, че правим първите крачки на края на третата вълна, но според новите указания за отваряне изглежда сякаш сме преборили коронавируса. Реалността обаче е друга: заболяемост от 670 на 100 000 души според НОЩ и 730 на 100 000 население според НЦЗБП, което ни отрежда 9-о място в Европа по този показател и смъртност от близо 23 на 100 000 души, което е вторият най-лош показател в ЕС за последните 14 дни. В болниците има над 10 000 заразени, а само преди дни проф. Ангелов забрани износа на кислород поради недостига му в някои лечебни заведения.

 • От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м, носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).
 • Отново от 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.
 • От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.
 • От 16 април  са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.
 • От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Със заповедта се възобновява и присъственият учебен процес за:

 • учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;
 • учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;
 • учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;
 • учениците от 5-и до 12-и клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.
 • Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-и клас.
 • Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.
СПОДЕЛИ