За пръв път в света присадиха бял дроб от жив донор

И докато в Япония лекари извършиха успешна трансплантация на жена с коронавирус, като взеха части от белите дробове на съпруга и сина й, родните власти пазиха в тайна донорска ситуация цял месец

135
жив донор

Лекари от университетската болница в Киото за пръв път в света присадиха успешно бели дробове от жив донор на пациентка, страдаща от тежка форма на пневмония, предизвикана от COVID-19, съобщи висшето учебно заведение, цитирано от БТА.

„Очаква се първото в света присаждане на бял дроб от жив донор да стане перспективен начин за лечение на пациенти със сериозно повредени бели дробове“, се казва в публикуваното съобщение на японските специалисти.

На пациентката ѝ били присадени части от белите дробове на нейния съпруг и син. Тя се заразила с коронавируса в края на миналата година, като състоянието й постепенно се влошавало и започнали да ѝ отказват и двата бели дроба.

Трансплантацията продължила около 11 часа. В момента както пациентката, така и двамата донори се чувстват добре.

Припомняме, досега на болни от COVID-19 бяха присаждани само бели дробове от донори, намиращи се в мозъчна смърт, като преди седмица болницата във Виена излезе с препоръки към колегите си от целия свят кои пациенти са показани за такъв вид трансплантации, както и при какви условия трябва да се извършва тя.

У нас пък донорска ситуация се пази в тайна близо месец. Едва днес от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ съобщиха, че на 12 март в УМБАЛ „Лозенец“ е бил присаден черен дроб на 6-годишно момче и бъбреци на 48-годишен мъж и на жена на 58 години.

Донор е 39-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт в плевенската болница „Д-р Георги Странски“ вследствие на черепно-мозъчна травма. От „Медицински надзор“ обясниха мълчанието си досега с факта, че са изчаквали с обявяването на извършените трансплантации, за да излязат пациентите от реанимация.

Според запознати това означава, че е имало усложнения след интервенциите, тъй като бъбречно и чернодробно трансплантираните не се нуждаят от едномесечен престой в болница, още по-малко в реанимация.

От началото на годината досега у нас нови органи са получили 9 души – на петима пациенти са присадени бъбреци, на един сърце, който обаче почина, и на трима – черен дроб. В листата на чакащите пък са записани над 1100 души.

СПОДЕЛИ