Ваксинацията с AstraZeneca продължава, но с повишено внимание

ЕМА обяви официално, че все пак има връзка между тромбозите и препарата на Оксфорд

285
AstraZeneca

Ваксината на AstraZeneca ще продължи да се прилага у нас, но с повишено внимание при жени под 60 г. „Ще се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата“, обяви изпълнителният директор на родната агенция по лекарствата Богдан Кирилов след извънредното заседание на ваксинационния щаб, свикано от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

„Анализирани са данни за много редки нежелани реакции, при които се наблюдават тромбози и кървене. Става въпрос за 86 случая при 25 милиона поставени ваксини в ЕС“, посочи Кирилов. Той уточни, че под особено внимание за прилагането на ваксината ще са жени под 60 г., които употребяват хормонални контрацептиви, имат свръхтегло, хипертония или са пушачки. Точна дефиниция на повишено внимание не беше дадена, но от думите на шефа на ИАЛ стана ясно, че лекарите трябва да имат предвид тези редки странични реакции – на кръвни съсиреци на фона на нисък брой тромбоцити, а хората да се наблюдават и при най-малко неразположение да потърсят помощ, а при подуване на крака и остра болка, постоянна болка в корема или нарушение в дишането веднага, замъглено виждане и главоболие, както и кръвоизливи по кожата, да се обадят на лекар веднага.

Здравните власти подчертаха, че въпреки това оценката на Европейската агенция по лекарствата е, че ползите от оксфордския препарат многократно навишават възможните странични ефекти. Те уточниха още, че страничните ефекти се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината, най-вече след първа доза. Какво обаче да правят хората и най-вече жените под 60 години, на които им предстои втора игла – отговор нямаше. Засега ваксинационният щаб не обмисля втората доза да е с различна ваксина.

Припомняме, няколко часа преди изявлението на родните власти, комитетът по безопасност на EМА заяви, че необичайните тромбози трябва да бъдат отчитани като много редки нежелани реакции на Vaxzevria – новото име на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Въпреки това признание ЕМА отново потвърди становището си, че ползите от ваксинация с препарата надвишават рисковете от нея.

При достигане на заключението си комисията е взела предвид всички налични в момента доказателства. От агенцията уточняват, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината най-често при жени под 60-годишна възраст и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират.

Комитетът по безопасност на ЕМА е извършил задълбочен преглед на 86 случая на тромбоза, докладвани в базата данни на ЕС за безопасност на лекарствата към 22 март 2021 г., 18 от които са завършили със смърт. Засега лекарственият регулатор не може да определи причините, които водят до тромбоза, но смята, че е възможно една от тях да е в самата реакцията на имунната система към ваксината.

По-късно вечерта, по време на извънредна онлайн среща на здравните министри в ЕС, проф. Костадин Ангелов настоя за единна европейско решение относно прилагането на Vaxzevria.

СПОДЕЛИ