Личните лекари на опашка за РНК ваксини

От днес джипитата в София ще разполагат с по два флакона от Moderna и Pfizer/BioNTech

249
опашка

Опашка за РНК ваксини се изви днес пред столичната РЗИ, където започна раздаването им на личните лекари. Джипитата ще получат най-после и от препаратите на Moderna и Pfizer/BioNTech, но само по два флакона. „Ваксината на Pfizer съдържа по 6 дози във флакон, а тази на Moderna – по 10”, обясни пред Нова телевизия Ирина Гайтаневска от РЗИ-София. Тя уточни, че няма ограничения в количествата, които медиците могат да получат от препарата на AstraZeneca.

Припомняме, вчера у нас пристигнаха 62 010 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Доставените количества веднага бяха разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 12 април, от същия производител и същото количество – 62 010 дози.

Препоръката към джипитата е първо да ваксинират хората над 65 години, както и тези над 45 г. със сериозни хронични заболявания, които ги поставят в рисковата група за COVID-19. В болниците също ще могат да се имунизират с РНК ваксини само възрастните хора, докато за „зелените коридори“ е осигурен единствено препарата на Оксфорд.

По отношение на спора за издаването на сертификат и трябва ли пациентите да плащат за него, председателят на Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов обясни пред бтв, че сертификатът е безплатен, само когато се издаде от мястото, където е поставена втората доза. Припомняме, по настояване на здравните власти, НЗОК вече задължи договорните си партньори да предоставят тази услуга безплатно.

Д-р Миндов алармира, че има скрита заболяемост от коронавирус в страната. По думите му заради наличието в аптеките на тестове за домашна употреба, много хора си правят такива и не съобщават, когато се окажат положителни. „Някои може и да се самоизолират, но други ходят на работа и разнасят заразата“, уточни той. Медикът е категоричен, че не може под никаква форма тестове да бъдат за домашна употреба, при положение, че трябва да се наложи карантина. „Така не могат да се хванат всички болни“, добави председателят на софийските лични лекари.

СПОДЕЛИ