Борисов: Обещах най-добрите ваксини и го изпълних

Пускайте зелени коридори, личните лекари също да ваксинират, заръча премиерът на здравния министър и шефа на ИАЛ

268
ваксини
62 010 дози на Pfizer пристигнаха днес у нас, а премиерът Бойко Борисов и здравният министър проф. Костадин Ангелов лично ги посрещнаха

Обещах на българите да имат най-добрите ваксини – безплатни и доброволни и го изпълних, заяви премиерът Бойко Борисов, който лично отиде да посрещне доставените днес  62 010 дози от ваксината на  Pfizer/BioNTech. „Докато се състави другото правителство, вие си гледайте ангажимента. Пускайте „зелени коридори“, и при личните лекари хората да се ваксинират, защото това е единственият шанс да се измъкнем от пандемията“, заръча Борисов на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и изпълнителния директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„Това е първата доставка от 2,7-те млн. дози на Pfizer/BioNTech, които очакваме, следващата пратка от 62 010 идва другия понеделник. До края на юни очакваме допълнително и 500 000 дози от Moderna. Така че до края на юни ще имаме 3,2 млн. дози от иРНК ваксините. Ще има и векторни – 1 млн. на AstraZeneca и 550 000 от Janssen“, уточни Богдан Кирилов.

„До края на април ще дойдат 700 000 дози ваксина на основата на иРНК. От договорените допълнително 1,3 милиона иРНК ваксини, първата доставка ваксини от тези ще дойдат до края на април. Ваксинираните до момента са 503 000. Днес очакваме също да имаме над 10 000 имунизирани. Нямаме притеснения за темпа на ваксинацията. Получените днес ваксини вече ги разпределихме на ваксинационния щаб и половината отиват за личните лекари, а другата половина за ваксинационните центрове“, заяви и здравният министър. По думите му повечето големи болници ще отворят допълнителни ваксинационни кабинети, където ще се имунизират само хората над 65 години, които от тази седмица са приоритетна група. Препоръките към джипитата също са с приоритет да ваксинират пациентите си, които са над 65 години, както и тези над 45 години със сериозни хронични заболявания.

„Нямаме недостиг на лични предпазни средства. Осигурени са за месеци наред дезинфектанти, консумативи, ремдесивир. Цялата система е подсигурена. Нямаме притеснения за нищо в бъдеще“, докладва още проф. Ангелов.

 

 

СПОДЕЛИ