3,2 милиона РНК ваксини пристигат у нас до юни

Има готовност за поставяне на 20 000 - 25 000 дози на денонощие с приоритет към възрастните, обяви проф. Асен Балтов

310
РНК ваксини
Шефът на ИАЛ Богдан Кирил и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов

В следващите три месеца България ще получи общо над 3,2 млн. РНК ваксини. Така те ще са повече от векторните. Това заяви изпълнителният директор Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг пред „Пирогов“. Той бе категоричен, че след дълги преговори е защитен националният интерес. По думите му дозите са част от 10 млн. ваксини, за които има споразумение за доставка между ЕС и Pfizer. Страната ни ще получи допълнително близо 1,3 млн. от ваксината на Pfizer/BioNTech. Освен тях ще пристигат и регулярните доставки, както и пратки от Moderna. Векторните ваксини пък ще станат две след 16 април, когато ще пристигне първата доставка от Johnson & Johnson, която е еднодозова.

„500 000 ваксини вече са поставени. Има готовност за поставяне на 20 000 – 25 000 дози на денонощие“, заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той припомни, че през следващата седмица ще бъде предложено да се включат приоритетно в имунизацията и хората, попадащи в 4-та фаза – възрастните граждани и хронично болните. „Това ще позволи до юни да се достигнат 50% ваксинирани“, подчерта Балтов.

„Основната причина да се наложи да получим подкрепа от другите европейски държави по отношение на ваксините е забавянето на доставките на препарата на Oxford University/AstraZeneca“, уточни Богдан Кирилов. Той беше категоричен, че няма друга причина за недостига на ваксини.

 

СПОДЕЛИ