Промяна във ваксинационния план

Трябва да започне имунизацията на хората над 75 години, обяви проф. Асен Балтов, този уикенд отново отварят „зелен коридор“ в София

450
план
Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов"

С корекция на ваксинационния план трябва да започне имунизацията на хората над 75-годишна възраст, след това от 80 до 85 години и после – от 65 до 70-годишна възраст. Това обяви пред БНТ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той уточни, че това ще бъде коментирано следващата седмица на заседание на ваксинационния щаб. Проф. Балтов посочи, че практиката възрастните да се имунизират приоритетно е широко разпространена в Европа. Паралелно ще върви и имунизацията по другите фази. Припомняме, България ще получи над 1,2 млн. бонус дози от Pfizer през този, както и през следващите два месеца.

По думите на шефа на „Пирогов“ ваксинационният план ще бъде на 100 % изпълнен и дори преизпълнен. Това ще доведе до покритие на над 70 % ваксинирани до края на септември.

„Надявам се хората, които идват да се имунизират в „Пирогов“, да могат да избират ваксината си още следващата седмица. Също от другата седмица ще заработят и мобилните екипи. А когато има повече дози, те ще бъдат разпределени пропорционално, както към общопрактикуващите лекари, така и към ваксинационните пунктове“ каза още проф. Балтов.

По думите му ваксинираните имат по-траен и по-добър имунитет от преболедувалите. В тази връзка „Пирогов” дава възможност на всеки да проследи защитата си срещу коронавируса. Изследва се статусът на имунитета по отношение на инфекцията. Това може да стане по няколко метода в сертифицираната Лаборатория по клинична имунология на лечебното заведение. След прекарана инфекция или след ваксинация срещу COVID-19, човешкият организъм изгражда защита срещу повторна “среща” със SARS-COV2. Тя се получава чрез изграждане на клетъчен имунитет и антитела, които циркулират в кръвта ни и “посрещат” нашественика. Антителата се синтезират в клетките и е важно да сме наясно, че те “знаят” срещу какво да ни пазят. Изследванията, които предлага „Пирогов“, са:

Антитела: 

– ВИРУСНЕУТРАЛИЗИРАЩИ anti-SARS Cov2 RBD IgG 

Чрез този метод специалистите определят функционалната активност на антителата или до каква степен те могат да бъдат ефективни срещу нова инфекция. 

– anti-SARS Cov2 RBD специфични IgG, IgM и IgA, чрез ELISA 

Този метод е с висока чувствителност и с голяма точност показва нивото на защитеност. 

– anti-SARS Cov2 RBD специфични IgG и IgM чрез хемилуминисценция 

Предимството на този метод е бързината, с която дава резултат.

Клетъчен имунитет 

– Оценка на SARS Cov2 специфичен клетъчен имунитет след ваксиниране и преболедуване

В зависимост от методологията, която сте избрали, резултатът от кръвното изследване можете да получите или в същия ден или в рамките на 4 дни след вземане на пробата. Възможност да бъдете изследвани имате всеки делничен ден от 7:30 до 14:00 часа. В нашите кабинети можете да получите както обща оценка на състоянието на имунната си система чрез изследване на антитела  и клетъчен имунитет, така и да бъдете консултирани от клиничен имунолог.

След проведеното изследване, може да ви бъде издаден и съответният сертификат за пътуване в чужбина. Повече информация можете да получите на телефон 02/ 91-54-236.

А за утре в София са обявени „зелени коридори“ за ваксиниране в няколко болници. Препаратът, който ще се поставя, е на AstraZeneca. Без записване и без да са от приоритетните групи доза ще могат да си поставят желаещите в „Пирогов“, „Александровска“, „Св. Иван Рилски“, ИСУЛ и ВМА.

СПОДЕЛИ