Над 100 медици се бориха цял месец за спасяването на само един живот

Това е заложено в нас и не може да се замени с никакви финансови стимули, дори сега, когато е много трудно, ние пак сме на поста си, казва д-р Петър Грибнев от Александровска болница

2147

Над 100 лекари, сестри и санитари от УМБАЛ „Александровска“ се бориха цял месец, за да спасят 80-годишна жена. Историята за впрягането на ресурсите на цяла една болница за спасяването на  само един живот започва преди около месец, когато в „Александровска“ приемат 80-годишна жена с тумор на дебелото черво. Заради предилеусно състояние се налага спешна операция, която сама по себе си не е уникална, но се оказва, че жената е заразена с COVID-19. Болницата обаче има изготвени алгоритми за операция на пациенти с коронавирус и екипът на д-р Петър Грибнев от Втора хирургия облича скафандрите и влиза в операционната. На третия час не виждат почти нищо през запотените очила, но успяват да се справят.

И макар операцията да е направена перфектно, душата на д-р Грибнев е свита – пациентката е на 80 години, със сърдечна недостатъчност, пейсмейкър, хипотиреоидизъм, предилеусно състояние и на всичко отгоре COVID-19.

„Самата тя беше убедена, че ще се справи. Така и стана. Днес я изписахме, но благодарение на всички мои колеги, които не се отказаха да се борят за нейния живот, това беше дълъг месец на неуморни грижи“, разказа пред Скенер.нюз д-р Грибнев, който дори не знае имената на всички, които са участвали в тази достойна битка.

"Александровска"
Част от екипа на д-р Грибнев, оперирал 80-годишната жена

„Но искам да спомена някои от колегите, за да видят хората, че борбата за човешкия живот е заложена в нас лекарите. Да видят колко хора участват в спасяването на един живот. Изказвам специалните си благодарности на: д-р Коприна Петрова, д-р Иванова, анестезиологична сестра Юлия Хаджиева от екипа реаниматори на КАИЛ 1, участвали в екипа, извършил операцията. На доц. Манол Соколов, операционна сестра Дида Тонова, операционна сестра Деница Тинчева – нашият хирургичен екип. На д-р Тома Томов – инфекционист и ръководител на структурата за лечение на COVID болни. На д-р Катрин Канелова, д-р Ангел Арабаджиев, д-р Набил Хаят, д-р Цветан Попов, операционна сестра Ася Врайкова – колегите от моята клиника, които дежуряха в продължение на 10 дни в новата структура. На д-р Евгени Живков, д-р Георги Коруков, д-р Живко Шавалов, д-р Васил Солункин от Първа хирургия и дежурният персонал медицински сестри от тяхната клиника – застъпили на първа „вахта“ в новооткритото звено за лечение на хирургични пациенти с коронавирус. На колегите от клиниката по урология, които също се грижиха за пациентката, както и на дежурните сестри там. На всички колеги, медицински сестри, санитари, доброволци, участвали в лечебния процес, раздвижването, рехабилитацията и обслужването на пациентката. На ръководството на болницата за подкрепата в осигуряването на необходимите консумативи. Списъкът е дълъг и може да бъде продължен. Виждате колко много ресурс изисква спасяването на човешки живот. Това не може да се замени с каквито и да било финансови стимулации. Тези хора са призвани да вършат работата си и аз се гордея, че ги познавам и че имам щастието и късмета да работя с тях“, заяви д-р Грибнев.

„Освен лекари, ние сме и хора! Много е трудно и в момента! Но лекарите са там – на техните постове. Нека всички бъдем здрави!“, каза още хирургът, на когото цяла болница помогна да спаси пациентката си. И всичко това се случва на фона на претоварени и препълнени лечебни заведения.

СПОДЕЛИ