Грешка прати на боклука 15 млн. дози на Johnson & Johnson

Според последните данни ефективността на ваксината на Pfizer/BioNTech е 91,3 %, а не 95%

167
Johnson & Johnson

Сътрудници в завода на американската компания Johnson & Johnson в Балтимор преди няколко седмици са допуснали грешка при смесването на съставките за ваксината срещу коронавирус, което е довело до похабяването на 15 милиона дози от препарата.

Смесени са съставки от ваксината на AstraZeneca и на Janssen, подразделение на Johnson & Johnson, пише вестник „Ню Йорк таймс“. Заради случилото се от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ правят проверка в завода.

Отбелязва се, че всички ваксини, вече изпратени до медицинските заведения в Съединените щати, са безопасни, тъй като са произведени в предприятието на компанията в Нидерландия. Следващите доставки обаче са планирани да бъдат от базата в Балтимор, което може да доведе до забавянето им.

„Ню Йорк Таймс“ отбелязва още, че американските власти възлагат големи надежди на препарата от една доза за ускоряване на имунизационната програма в страната. България също разчита на ваксината на Janssen, чиито първи доставки се очакват у нас на 16 април.

А междувременно ефективността на ваксината на Pfizer/BioNTech бе намалена от 95 на 91,3%. Това се случва 6 месеца след нейното прилагане и получените последни данни от третата фаза на клиничните изпитвания, завършили на 13 март. При тях са наблюдавани 927 симптоматични случая на COVID-19 след ваксинация. От компаниите Pfizer и BioNTech уточниха, че тази ефективност от 91,3 % е била постигната от 7 дни до 6 месеца след въвеждането на втората доза.

 

СПОДЕЛИ