AstraZeneca прекръсти ваксината си

Продуктът срещу COVID-19 на Оксфорд вече ще се казва Vaxzevria

145
AstraZeneca

Англо-шведската компания AstraZeneca сменя името на ваксината си срещу COVID-19 и тя вече ще се нарича Vaxzevria (Ваксзеврия).

Това става ясно от сайта на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Регулаторът не съобщава причината за промяната на името, но това се случва на фона на проблемите с ваксината, довели до временното й спиране в редица страни. Припомняме, след десетки съобщения за образуване на кръвни съсиреци при ваксинация с AstraZeneca и няколко смъртни случая, доверието в продукта на Оксфорд рязко намаля на Стария континент, а в данните на компанията за ефективността се усъмниха дори здравните власти в САЩ.

От Европейската агенция по лекарствата излязоха с официална позиция, според която ползите от Vaxzevria многократно надхвърлят рисковете от прилагането й, но все пак не изключиха възможността смъртните случаи да са свързани с появи на тромбози след имунизация и затова тази странична реакция ще бъде включена в листовката на продукта.

Смяната на името не води до промяна в състава или действието, уточняват от шведската агенция за медицински продукти. Ваксината обаче ще промени етикетите и опаковката си. Шведските здравни власти подчертават, че подобно преименуване е позволено, а ЕМА е одобрила промяната на 25 март. Регулаторът обаче ще продължи да изучава страничните действия на ваксината, независимо от прекръстването.

 

СПОДЕЛИ