Ресторантите отварят на 1 април, но само с маси на открито

Театрите и фитнесите ще работят с капацитет от 30 %, децата се връщат в яслите и градините на 5 април, а учениците в училище от 12 април, но по график

168
ресторантите

Разхлабване на мерките от 1 април ще има – ресторантите ще отворят, но само с маси на открито и до 23.00 часа, същото важи и за местата за хранене в хотелите, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посрещна днес поредната пратка от 51 600 дози от ваксината на Moderna. От четвъртък ще могат да работят кина, театри, галерии и циркове, както и фитнесите, басейните и танцовите школи, но само с 30 % от капацитета си. Яслите и детските градини отварят на 5 април, а учениците се връщат в присъствена форма от 12 април, но отново не всички наведнъж, а по графици, които предстоят да бъдат изготвени.

„Моловете и големите магазини няма да отворят сега, изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. Нощните заведения също остават затворени, а мероприятия на закрито, с изключение на изброените, няма да се провеждат до края на април“, каза още проф. Ангелов. До края на деня той ще издаде нова заповед, с която част от ограниченията ще отпаднат.

Здравният министър аргументира решението за разхлабване на мерките с данните от вчера, които показват спад в броя на хоспитализираните за първи път от февруари насам. „Това е тенденция, която наблюдаваме от една седмица в някои области и се надяваме тя да се запази и на национално ниво“, обясни той. „Успяхме да подготвим всичко, което беше необходимо за третата вълна, системата е обезпечена. Имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислород навреме, но ако се стигне до опасност от недостиг, ще издам заповед за спиране на износа му“, посочи още проф. Ангелов и изтъкна, че въпреки големия натиск към болниците този път, за разлика от втората вълна, няма закъсняващи линейки и отказ за прием на пациенти. „Здравето на хората има няколко характеристики – психическа и физическа характеристика, както и социалното благополучие. Трябва да се грижим за всички тези показатели, когато отпускаме мерките. Правим го отговорно, последователно, казали сме нещо и то ще се случи“, мотивира се още Ангелов.

Министърът коментира и високата смъртност и по-конкретно броя на починалите вчера – 203-ма души, което е вторият най-висок пик, след този от 30 ноември с 221 починали: „Проверка в отчетите на болниците показва, че те са регистрирали вчера смъртни случаи и от предишните три дни“, призна пропуска проф. Ангелов.

„Отваряме само местата, където има най-малък риск от заразяване“, посочи и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той пресметна, че към момента поне 1,5 милиона българи имат имунитет – или след преболедуване, или ваксинационен. „До края на април ще има свободен избор на ваксини, а след пристигането на еднодозовия препарат на Janssen ще стане още по-лесна логистиката“, подчерта Кунчев.

„В тази изключително тежка ситуация в света, това е оптималният вариант между прилагането на мерки и психическото здраве на хората“, посочи по-късно в Бяла министър-председателят Бойко Борисов.

СПОДЕЛИ