Издаването на сертификат за ваксинация – безплатно

ДКЦ-та и джипита искаха по 15 лева за документа, който вече може да се изтегли и от ваксинационните центрове

167
сертификат

Издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19 ще е безплатно, реши днес Надзорният съвет на НЗОК. Това е докладвала зам.-министър и председател на Надзора Жени Начева на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който пък съобщи новината във фейсбук профила си.

Разпечатването на сертификата може да се извършва от ваксинационните центрове и от общопрактикуващите лекари, когато ваксинираното лице няма електронен подпис, а ако разполага с такъв – от е-системата за записване на час за имунизация.

Решението, което става задължително за договорните партньори на здравната каса, е взето след призива на омбудсмана Диана Ковачева към МЗ да разпореди сертификатът да е безплатен, тъй като стотици граждани са се оплакали, че ДКЦ-та, медицински центрове, джипита и лечебни заведения са въвели такса за издаването на документа в размер на 15 лева. Някои частни клиники пък предлагат сертификата като бонус, но срещу изследване за неутрализиращи антитела, което се заплаща. Ковачева настоя също тези сигнали да бъдат разследвани.

Припомняме, имунизацията срещу COVID-19 у нас е доброволна и напълно безплатна, като хората не дължат и потребителска такса при личния лекар, ако той поставя инжекцията. Затова пък за всяка поставена доза, която е отчетена в електронната система, държавата плаща по 10 лева.

Междувременно беше потвърдено официално, че от 15 юни ЕС въвежда единен здравен сертификат, който засега не е задължителен при пътуване, но дава известни предимства на имунизираните срещу COVID-19 и преболедувалите вируса, докато другите ще трябва да правят тестове и да спазват карантинни мерки.

 

 

СПОДЕЛИ