Татяна Дончева VS Костадин Ангелов – лъжи срещу истини

Адвокатката на задкулисието нападна здравния министър с измислици за академичните му титли

372
Татяна Дончева
Татяна Дончева и проф. Костадин Ангелов ще се изправят един срещу друг следващата неделя във Варна в битка за доверието на българите

Поразяващата уста и кандидат за депутат от „Изправи се! Мутри вън!“ Татяна Дончева си позволи да изрече откровени лъжи по адрес на здравния министър проф. Костадин Ангелов, при това го направи в национален ефир. Без да се посвени Дончева заяви, че Ангелов е станал доцент и професор само за една година. „Министърът се оказа, че за една година е станал доцент и професор. Струва ми се, че това е белег за изключителна „управленска” сръчност, но едва ли за медицинска експертиза”, изрече председателката на „Движение 21“ по БНТ.

Истината обаче е лесно проверима и тя се разминава с думите на Дончева само с 5 години. Справка в Регистъра за академични длъжности и дисертации (nacid.bg) ясно показва, че здравният министър е станал доцент на 12 януари 2015 г., а професор – на 26 февруари 2020 г. В регистъра са видни и всички статии в научни списания и поредици, както и доклади от конференции, с които са подплатени академичните постижения на Костадин Ангелов. За сведение на Татяна Дончева министърът, тогава в качеството си на директор на Александровска болница, е защитил доцентурата пред светила в медицината и в частност в хирургията като проф. Георги Тодоров, акад. Дамян Дамянов, проф. Виолета Димитрова, проф. Александър Червеняков, проф. Никола Владов, проф. Красимир Иванов, проф. Росен Маджов.

Единственото извинение на бившата червена депутатка да не познава тези имена е, че докато те са спасявали хиляди българи, тя е защитавала хора от Мултигруп, застрахователи, Евгения Банева, пернишкият бизнесмен Людмил Стайков, разследван от ОЛАФ, тя е и автор на скандалната поправка Ванко 1. Именно тази й работна битност й спечели прозвището адвокат на задкулисието.

„Тeчe cмянa нa ръкoвoдcтвaтa нa бoлници. Нaхлувa нaбoр юриcти и икoнoмиcти, кoитo нe знaя дaли им e мяcтoтo в бoлницитe тoчнo в тoвa врeмe. Дa cлoжиш тaкивa хoрa нa ключoви мecтa, кoгaтo тeчe пaндeмия, ми ce cтрувa cтрaннo. Гoвoря зa нaй-гoлeмитe бoлници. В cпиcъкa ca и cлeдвaщитe. Oпoзициятa e прocпaлa тoвa“, заяви още Дoнчeвa в ефира на обществената телевизия.

И тук обаче думите на кандидат депутатката от „Изправи се! Мутри вън!“ се разминаха с действителността. Истината е, че здравното ведомство обяви конкурси за директори както на най-големите болници в страната, така и на по-малки специализирани лечебни заведения, но само защото мандатите им изтичат, а според последните законови поправки, новите шефове и членове на бордовете се избират по закона за публичните предприятия. Повечето от обявените конкурси вече приключиха и 99 % от директорите запазват постовете си, като всички те са лекари, с допълнителна квалификация по здравен мениджмънт.

Явно, че за г-жа Дончева в съдебната зала и на избори  много хватки са позволени, но в операционната зала и в медицината изобщо лекарите се опитват да излъжат само смъртта.

СПОДЕЛИ