Pfizer прави и хапче срещу COVID

Компанията разработва още венозен препарат за хоспитализирани пациенти

275
хапче

Експериментално хапче срещу COVID-19 разработва американската фармацевтична компания Pfizer. Антивирусното лекарство все още е в ранен етап на клинично изпитване. То ще може да се предписва на пациенти, които се намират в ранен етап на разболяване, съобщава Си Ен Би Си.

Pfizer, която разработи съвместно с германската компания BionTech първата разрешена в САЩ и ЕС ваксина срещу COVID-19, обяви, че в лабораторни изследвания антивирусният препарат е показал мощна активност срещу SARS-CoV-2.

Кандидатът за антивирусна терапия на Pfizer, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който спира репликацията на вируса в човешките клетки, съобщава Ройтерс. Инхибиторите се използват при лечението на други вирусни патогени като ХИВ и хепатит С както самостоятелно, така и в комбинация с други антивирусни средства, казват от компанията.

“Справянето с пандемията от COVID-19 изисква както профилактика чрез ваксина, така и целенасочено лечение за тези, които се заразяват с вируса. Ние проектирахме PF-07321332 като потенциална перорална терапия, която може да бъде предписана при първите признаци на инфекция, без да е необходимо пациентите да бъдат хоспитализирани или в интензивни отделения”, заяви главният научен директор Микаел Долстън.

Компанията също така изучава интравенозно приложен антивирусен кандидат при хоспитализирани пациенти с COVID-19. Изпитанията и за него са в ранна фаза. “Двата кандидата (орален и интравенозен) заедно имат потенциала да създадат парадигма за лечение от край до край, което допълва ваксинацията в случаите, когато заболяването все още се проявява”, посочи още Долстън.

СПОДЕЛИ