Над 62 % от българите вярват, че ваксините ще им върнат нормалния живот

Най-много от вече получилите доза или записали си час за имунизация са столичани и пенсионери, 37,2 % категорични, че няма да се ваксинират

266
ваксините

40,6% от българите гледат на ваксините срещу COVID-19 като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот. Това сочат данните от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 12-20 март 2021 г. сред 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда в 90 населени места на страната. Други 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5% са се записали и чакат да се ваксинират.

Жители на столицата, образовани хора на възраст между 40 и 50 години, както и такива над 60 години са по-активни – хората от тези групи по-често посочват, че вече са се ваксинирали. Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране също по-често има столичани, хора с висше образование и на възраст над 30 години.

Делът на заявяващите, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства, възлиза на 37,2%, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 години и сред жители на малките градове и села в страната.

Сравнението на тези данни с предишни данни на „Екзакта Рисърч Груп“ по темата показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот. Може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока, смятат социолозите.

СПОДЕЛИ