Ваксината на AstraZeneca със 79 % ефективност, но доверието в нея спада

ИАЛ пусна кратката характеристика на еднодозовия препарат на Janssen, който се очаква да пристигне у нас след 15 април

338
ваксината

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщиха от компанията, цитирайки междинни резултати от „Фаза 3“ на голямо изпитване на ваксината върху над 21 участници в САЩ, предава Ройтерс. Проучването също така показва, че ваксината е с малко по-висока ефективност от 80% при лица над 65 години. Припомняме, първоначално ефективността беше оценена на 68 % и нямаше данни как действа при по-възрастните хора.

Новите данни идват, след като редица страни възобновиха употребата на тази ваксина, базирайки се на становище на Европейската агенция по лекарствата (EMA), че ползите от ваксинация с препарата на AstraZeneca надвишават рисковете, свързани със съобщения за образуване на кръвни съсиреци след нейното поставяне.

AstraZeneca заяви, че независим комитет по безопасност е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог на кръвните съсиреци, както и на мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST), която е изключително рядък кръвен съсирек в мозъка,. „DSMB (бордът за наблюдение на безопасността на данните) не е установил повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза, сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. Специфичното търсене на CVST установи, че няма подобни събития при това изпиване на ваксината“, категорични са от компанията производител.

Доверието на европейците във ваксината на Оксфорд обаче е спаднало през последните две седмици, на фона на безпокойства от евентуални странични ефекти, установи социологическо проучване на ЮГов, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Ваксината е смятана за по-опасна, отколкото по-безопасна сред анкетираните във Франция, Германия, Испания и Италия. Проучването е реализирано между 12-и и 18-и март сред 8000 души в седем европейски страни.

Във Франция недоверието към ваксината на AstraZeneca силно е нараснало: 61 % от анкетираните са отговорили, че не я смятат за безопасна (с 18 процентни пункта повече спрямо подобно проучване през февруари), срещу само 23 %, които я смятат за безопасна. В Германия близо 55 % от анкетираните германци (+15 процентни пункта) казват, че тя не е безопасна, докато по-малко от една трета я смятат за безопасна. Във Великобритания, обратно, над три четвърти от анкетираните имат доверие на ваксината на шведско-британската компания, макар че този процент леко е спаднал до 77 % (-4 процентни пункта).

Доверието в безопасността на ваксините на Pfizer и Moderna не се е променило, установява още проучването на ЮГов.

Междувременно, агенцията по лекарствата у нас публикува кратката характеристика на четвъртата одобрена в ЕС ваксина – еднодозовия препарат на Janssen, който се очаква да пристигне у нас след 15 април.

COVID-19 Vaccine Janssen е моновалентна ваксина, съставена от вектор, който е рекомбинантен, нерепликиращ се човешки аденовирус тип 26, кодиращ SARS-CoV-2 шипов (S) гликопротеин с пълна дължина в стабилизирана конформация. След приложение S гликопротеинът на SARS-CoV-2 се експресира преходно, като стимулира както неутрализиращите, така и други функционални S специфични антитела, както и клетъчни имунни отговори, насочени срещу S антигена, което може да допринесе за защита срещу COVID-19.

Ваксината е показана за лица на възраст 18 или повече години, като безопасността и ефикасността й при деца и юноши (под 18- годишна възраст) все още не са установени, поради липса на данни, а при хора над 65-годишна възраст не е необходима корекция на дозата, гласи още тя. Приложение при бременност трябва да се има предвид, само когато потенциалните ползи надхвърлят потенциалните рискове за майката и плода.

Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Тя обаче не трябва да се отлага при наличие на лека инфекция и/или леко повишена температура, е записано в кратката характеристика на продукта. Ваксината трябва да се прилага внимателно при лица, получаващи антикоагулантна терапия или такива с тромбоцитопения или някакво нарушение на кръвосъсирването например хемофилия, защото след интрамускулно приложение при тях може да настъпи кървене или образуване на синини.  От производителя съобщават, че наблюдавани случаи на анафилаксия и затова при инжектиране винаги трябва да има на разположение подходящо медицинско лечение и наблюдение в случай на анафилактична реакция. Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксиниране.

Ефикасността, безопасността и имуногенността на ваксината не са оценени при имунокомпрометирани пациенти, включително тези, получаващи имуносупресивна терапия, но е вероятно ефикасността да бъде по-ниска при тях.

От описанието на ваксината става ясно, че продължителността на осигурената защита е неизвестна, но започва да има такава 14 дни след имунизирането.

Най-често съобщаваната локална нежелана реакция от ваксината при осъществено проучване  е болка на мястото на инжектиране (48,6%). Най-честите системни нежелани реакции са главоболие (38,9%), умора (38,2%), миалгия (33,2%) и гадене (14,2%). При 9% от участниците в него се наблюдава пирексия, определена като телесна температура ≥38,0°C. Повечето нежелани реакции възникват в рамките на 1-2 дни след ваксинирането и са леки до умерени по тежест и с кратка продължителност от един-два дни.

Ваксината може да се доставя замразена при -25°C до -15°C или размразена при 2°C до 8°C за еднократен период до 3 месеца, като не трябва да се използва след първоначалната дата на изтичане на срока на годност.

СПОДЕЛИ