Чорбанов в болница с COVID

Професорът от БАН с политически мераци, който е противник на мерките и ваксинирането, твърдеше, че е изкарал вируса и затова няма да се имунизира

322
Чорбанов
Проф. Андрей Чорбанов е в столичната "Св. Анна" с тежък COVID

Проф. Андрей Чорбанов от БАН е приет в болница с COVID. Новината съобщи в личния си профил във фейсбук учителят и анализатор на кризата Петър Велков. Новината беше потвърдена и от източници на Скенер.нюз. Според тях ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН е в столичната „Св. Анна“ от петък, но не е в реанимация. Състоянието му е средно към тежко, а скенерът на белия му дроб показвал сериозни поражения и двойна бронхопневмония.

По информация на Петър Велков проф. Чорбанов се влошил след около седмица с температура, прием на два антибиотика и потвърдена със скенер COVID инфекция.

Припомняме, че проф. Чорбанов е един от най-големите критици на мерките, като дори имаше времена, в които се разхождаше с гащи вместо с маска на лицето. И макар самият той да е в екипа на БАН, разработващ българска ваксина срещу COVID, която обаче все още не е тествана дори върху мишки, се оказа антиваксър или поне медийното му говорене беше против имунизацията.

В интервю пред Антон Хекимян проф. Чорбанов заяви, че вече е изкарал вируса и затова няма да се ваксинира. „Продължавам да твърдя изключително отговорно, излязоха много големи публикации в световен план, че прекаралите заболяването имат изключително траен имунитет, срещу този вирус естественият имунитет е много по-силен от ваксиналния“, заявява пред бтв професорът с мераци за политик. И след като преди години беше кандидат за вицепрезидент, сега е в листите на партия „Има такъв народ“ на Станислав  Трифонов. Пак по думите на учения реинфектирането е невъзможно, но положителният му PCR тест и състоянието му показват друго, ако приемем, че не е подвел медиите и обществеността за предишното си боледуване от COVID-19.

Скенер.нюз пожелава бързо оздравяване на проф. Андрей Чорбанов и напомня, че съвсем скоро почина друг антиваксър и твърдящ, че е победил коронавируса с билки и молитви – президенът на Танзания Джон Магуфули.

СПОДЕЛИ