Проф. Ангелов: Нямаме по-силно оръжие от истината и ваксините

България ще заяви участие в общ за ЕС механизъм за производство на ваксини, посочи здравният министър

192
Ангелов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че системата ще удържи на натиска

Не мога да предскажа какво ще се случи след 10-те дни по-строги мерки, никога не съм си позволявал да казвам друго освен истината, отговори здравният министър проф. Костадин Ангелов по повод най-често задаваният въпрос от хората през последните дни: „Ще се удължи ли локдаунът, който влиза в сила от утре?“

„Моята надежда е в тези дни, в които мерките ще бъдат по-строги, хората да разберат смисъла им. Думата „локдаун“ е нещо, което се случва в други държави. В България няма затваряне на всичко, няма вечерен час. Опитваме се даваме глътка въздух на хората. Целият свят е изправен пред тази криза. Живеем в една безпрецедентна криза, която става веднъж на 100 години. Няма по-силно оръжие от истината тогава, когато искаме да бъдем победители. По отношение на това дали тези 10 дни ще бъдат достатъчни или не, предлагам на всички учени, математици, политици, биолози малко смирение. Нека се научим на изкуството на малките крачки. Нека да мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно неотиване на публично събиране. Нека да мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което целим“, призова Ангелов пред Нова телевизия.

По думите му COVID-19 се е оказал най-силният тест за истината. „Вирусът ни показа къде е границата между това да казваш истината и това да не я казваш или премълчаваш. Съжалявам за проф. Чорбанов. Надявам се да се оправи, много е тежко заболяването. То става винаги истина, когато ни настигне“, коментира здравният министър новината, че един от най-видните противници на мерките и ваксините проф. Андрей Чорбанов е в болница с усложнен COVID.

Проф. Ангелов засегна и темата с ваксините. „Хората са уплашени. Не знам от къде се поражда този страх. Няма никакви данни за неблагоприятни събития, свързани с ваксината на AstraZeneca. Това е заключението на Европейската агенция по лекарствата. Поръчали сме 18 милиона ваксини. Кога ще дойдат те, не зависи от нас. Единствената надежда за справяне с вируса е имунизацията. Осигурили сме ваксини за две Българии, надявам се още през април да дойдат достатъчно, така че да ваксинираме по над 120 000 души на месец. Гаранции обаче продължаваме да нямаме”, обясни проф. Ангелов. Но предупреди, че ваксинираните могат да пренасят вируса и затова трябва да продължат да пазят другите, спазвайки дистанция и носейки маски.

Относно новината, съобщена вчера от премиера Бойко Борисов, че България е готова да започне производство на ваксини, той обясни следното: „На ниво ЕС върви комуникация за създаване на така наречения Хера инкубатор. Идеята е да се обединят производствените мощности на всички страни, за да могат да произвеждат ваксини, регистрирани на територията на ЕС. България ще подаде заявка за участие, като ще има трима представители в този инкубатор – директорът на ИАЛ Богдан Кирилов и по един човек от министерствата на здравеопазването и икономиката“.

Проф. Ангелов беше категоричен, че мерките не се влияят от предстоящия вот.  „Изборите са нещо, което идва и си отива. Аз съм един от хората, които винаги искат да казват изключително точно нещата. Аз съм хирург, свикнал съм на прецизност и точност в действията си. Не мога да вляза в операция, в която нямам ясен план. Единственото нещо, което можем да направим, е да се изправим пред вируса. За какво политика става въпрос, когато болниците започват да се пълнят, когато казват, че се заразяват малки деца. Здравето на хората политика ли е? Защо говорим за нея?“, риторично попита здравният министър. Той обяви, че изборите няма да бъдат отлагани и ще се проведат на 4 април. „Те ще се проведат безопасно. Нека хората да гласуват“, призова проф. Ангелов.

СПОДЕЛИ