Откриха причината за тромбозите при ваксината на AstraZeneca

Има средство, което напълно предотвратява последиците от подобни нежелани реакции

1386
ЕМА

Изследователи от университета в Грайфсвалд, Германия, съобщиха, че са открили причината за проблемите с ваксината на AstraZeneca. Те са установили, че при някои пациенти препаратът предизвиква твърде силен отговор, който кара тялото им да произвежда тромбоцити, предаде БТА.

Учените са изследвали кръвта на шестима пациенти с тромбоза. При всички ваксината е активирала тромбоцитите в кръвта. Това обикновено се случва при рани – тогава се активират тромбоцитите и предизвикват съсирване на кръвта и затваряне на раната.

При някои хора ваксината предизвиква активиране на механизъм, който води до образуване на съсиреци в мозъка. Тъй като този механизъм е бил ясно идентифициран от изследователите, е било възможно и веднага да се намери точното лечение за такива състояния.

Лекарства има и те са 100% ефективни. Не могат обаче да бъдат предписвани профилактично, а само при настъпване на усложнения, твърдят учените и поясняват, че лечението предотвратява образуването на тромб.

Припомняме, вчера от Европейската агенция по лекарствата излязоха със становище във връзка със сигналите за около 40 случая на тромбози сред над 17 млн. ваксинирани с препарата на Оксфорд, като заключението на експертите е, че ваксината носи повече ползи, отколкото рискове, тъй като е ефективна и безопасна и че имунизацията с нея може да продължи. Все пак и от ЕМА признаха, че има случаи на образуване на съсиреци предимно при млади жени и затова този страничен ефект ще бъде записан в листовката на препарата. А междувременно у нас днес беше даден рестарт на масовата имунизацията с AstraZeneca, като данните от първия ден са за по-слаб интерес от периода преди временното спиране на партидите.

 

СПОДЕЛИ