Moderna тества ваксината си върху хиляди бебета и деца

Американската биотехнологична компания обяви, че тества и ново поколение препарат, който да се транспортира и съхранява в нормални хладилници

182
Moderna

Американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че е започнала изпитания на ваксината си срещу COVID-19 върху хиляди бебета и деца на възраст от 6 месеца до 11 години, предаде Франс прес. В клиничния експеримент са включени 6750 деца от САЩ и Канада. Припомяме, засега ваксината на Moderna е разрешена за лицата над 18-годишна възраст в Северна Америка, ЕС, Сингапур и Израел.

В рамките на изпитанията вече са били поставени първите инжекции на децата. Клиничните тестове трябва да установят ефикасността, сигурността, поносимостта и евентуалната поява на нежелани странични ефекти след имунизациите с препарата. В началото са предвидени две различни дози за децата от 2 до 11 години и три дози (едната от които по-слаба) за бебетата от 6 до 24 месеца. След като бъде определена оптималната доза, ще бъде изследвана и контролна плацебо група, за да се сравни въздействието на ваксината. Децата ще бъдат проследени 12 месеца след получаването на втората доза.

В момента се провеждат и други тестове с  ваксината на Moderna – от декември миналата година препаратът се изпитва и върху  подрастващи на възраст между 12 и 18 години, като групата включва около 3000 участници.

От компанията съобщиха още, че вече е поставена и доза на първия участник в проучване от ранен етап на нов кандидат за ваксина срещу COVID-19, който потенциално може да се съхранява и транспортира в нормални хладилници, вместо във фризери, съобщи Ройтерс. Това ще улесни транспортирането и съхранението на ваксината.

Проучването в ранен етап ще оцени безопасността и имуногенността на продукта от следващо поколение, обозначен като mRNA-1283, на три дозови нива, и ще се дава на здрави възрастни или като единична доза, или в две дози с интервал от 28 дни, посочиха от компанията. Moderna също така планира да оцени новата ваксина, mRNA-1283, като потенциален бустер (следваща доза) в бъдещи проучвания.

През миналата седмица Moderna започна да поставя дози на първите участници в изследване, тестващо кандидати за бустер ваксина срещу COVID-19, насочени към варианта, известен като B.1.351, който се появи за първи път в Южна Африка. Според съобщението на компанията, кандидатите за бустер ваксина, обозначени с mRNA-1273.351, ще бъдат тествани както за южноафриканския вариант, така и като многовалентна ваксина.

СПОДЕЛИ