Борисов да вземе да се обади и на Джон Магуфули*

Причината за навалицата към Занзибар е много проста – там Бог е премахнал коронавируса и PCR-тестовете

COVID-19
Премиерът Бойко Борисов предложи три варианта за излизане от сложната следизборна обстановка

Българският премиер Бойко Борисов скромно обяви, че може да се обади веднага на Путин или на Си Дзинпин за ваксини. Няма да е лошо да потърси и Джон Магуфули. Това е президентът на Танзания, част от която държава е нашумелият островен архипелаг Занзибар, станал за българските сноби това, което е Паулу Коельо за миските. Лошото е, че Магуфули вече повече от две седмици не се е появявал публично и в страната му все по-упорито се говори, че е болен от COVID-19 и в тежко състояние.

Борисов
Президентът Джон Магуфули изчезна от публичното пространство от края на февруари

Шест българи се върнаха наскоро от Занзибар с коронавирус, пробите им ще бъдат секвенирани за южноафриканския или нигерийския вариант, та евентуално да си имаме и от него. Много разумното решение за задължителна карантина на пристигащите от Африка предизвика вой и писъци от страна на туроператори и от тази нова порода туристически парвенюта.

Къде всъщност отиват те? Последните обявени данни за заразени с коронавирус в 60-милионната Танзания са от април м.г. – 509 души и 21 загинали. Когато на 16 март 2020 г. беше потвърден първият случай на COVID-19 в страната, въпросният Магуфули оспори резултата от теста с аргумента, че средствата за тестване са произведени от западни компании и са програмирани така, че да дават положителни резултати. Още по-сериозният му аргумент бе, че Бог е премахнал COVID-19 от страната му. Тестовете бяха потвърдени, но това не попречи на президента да заяви, че тайно бил изпратил няколко проби в националната лаборатория, а резултатът бил, че папая, пъдпъдък и коза се оказали с положителни проби. През май миналата година обясни, че Танзания била победила коронавируса с молитви и билки.

Иначе и Танзания си има министерство на здравеопазването и здравен министър –  Дороти Гваджима, която съобщи, че няма планове да приеме ваксини срещу COVID-19. Въпреки че Танзания отговаря на условията на световната инициатива в рамките на КОВАКС за доставка на ваксини в държави със среден или нисък доход. Затова пък препоръча парната инхалация, иначе отхвърлена от здравните експерти в останалия свят като начин за убиване на коронавируса.

Борисов
Не казваме, че в Занзибар не е красиво, а само че и там има коронавирус, при това с по-опасната мутация

Та така – добре дошли в Танзания и нейната полуавтономна област Занзибар! А причината за навалицата натам – в интерес на истината тя не е само от България – е проста, ама по-проста и от най-простите български туристи: за влизане в страната не се изисква никакъв тест. От декември насам обаче страхът в африканската страна расте. Все повече хора умират в резултат от заболяване, наричано “остра пневмония”. В края на януари т.г. от вируса се разболя и вицепрезидентът Сейф Шариф Хамад, също съпругата му и негови приближени. След смъртта на Хамад властите с полууста признаха, че вирус все пак има.

Но да се върнем към идеята Борисов да потърси Джон Магуфули, когато Бог и билките спасят танзаниеца от „острата пневмония“. С няколко посоки на комуникацията: Борисов да помоли Магуфули да не пуска българи в Занзибар, след като му е трудно с българските туроператори; Борисов да вземе опит в общуването с Бог, наричан още и Началника, след като за решителни мерки не са му достатъчни здравни аргументи; Борисов да разбере как така и защо има и по-големи майстори от него в управлението на кризата; Борисов да пита има ли ги тия билки и у нас и дали пък нашенският дедов зъб например ще свърши работа.

* Часове след публикуването на този текст дойде съобщението, че президентът Магуфули е починал на 61-годишна възраст.

СПОДЕЛИ