Половин Европа спря имунизацията с AstraZeneca

"Защо получаваме толкова малко ваксини? Не питайте здравния министър!“, заяви проф. Костадин Ангелов

148
ЕМА

Половин Европа спря временно имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca. Причината – съобщения за образуване на опасни съсиреци след прилагането й и вече редица смъртни случаи. Първи предприеха превантивната мярка Дания и Норвегия, потенциално проблемна партида спряха и в Австрия, Естония, Литва, Латвия и Люксембург. България също прекрати ваксинацията с Оксфордския препарат, сед разпореждане на премиера Бойко Борисов и смъртта на 57-годишна жена от Йоаким Груево 15 часа след като й е поставена ваксина.

Към временно блокиране на дозите на AstraZeneca пристъпиха още Ирландия, Испания, Словения, Румъния, а от днес и Нидерландия, Германия, Франция и Италия. Германското правителство обяви, че решението е взето като предпазна мярка по съвет на института „Пол Ерлих“, който отговаря за ваксините. По-малко от час по-късно същото обяви и френският президент Еманюел Макрон. Минути преди това и италианският лекарствен регулатор AIFA обяви замразяване на ваксинирането.

Всички страни чакат заключението на експертите от Европейската агенция по лекарствата, която трябва да се произнесе до четвъртък. Днес българският представител в ЕМА проф. Илко Гетов коментира, че колегите му вероятно ще излязат с положително становище за продължаване на имунизацията с продукта на Оксфорд, но неговата препоръка е той да се прилага само на хора от 18 до 55 години.

В изявление на компанията се казва, че в клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбоемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения. „Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, не показва повишен риск от белодробна тромбоемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения“, твърдят от британо-шведският фармацевтичен гигант.

„Защо получаваме толкова малко ваксини? Този въпрос не задавайте на министъра на здравеопазването“. Така отговори на журналисти проф. Костадин Ангелов на брифинг при посещението му в Кърджали. Той отново подчерта, че не България, а ЕК е договорен партньор на фармацевтичните фирми. „Ние сме поставяли въпроса на много високо ниво, отговорът е, че ваксините идват по начина, по който идват“, уточни министърът и намекна, че някои европейски страни може да не са спазили изискването да не водят самостоятелни преговори: „Има ли договаряни количества ваксини извън договорите, които има ЕК с дадената държава – аз не мога да ви отговоря на този въпрос, но този въпрос се поставя от европейски медии, които и аз чета с интерес и си поставям този въпрос“.

Проф. Ангелов за пореден път обясни, че България е поръчала 18 млн. дози от трите вида ваксини – иРНК, векторни и антигенни, за да се осигури възможност за избор на всеки, който пожелае да се ваксинира. Все още обаче никой от управляващите не е дал еднозначен отговор защо страната ни е поръчала 100 % от квотата си за Sanofi/GSK, чиито клинични проучвания бяха стопирани и ако изобщо има тяхна ваксина, то това ще е най-рано в края на тази година, 97 % от полагащото се количество от AstraZeneca и едва между 63 и 77 % от квотите ни за Pfizer, Janssen и Moderna. Освен ако не броим обяснението на премиера Борисов, дадено насред ресторант в Кюстендил в събота, направено под формата на въпрос към Ричард Алибегов: „Ако едното заведение продава кафето на 4 лв, а другото на 15 лв., къде ще си изпиеш кафето?“.

СПОДЕЛИ