Българка почина след ваксина на AstraZeneca

Въпреки че няма доказана причинно-следствена връзка, премиерът Борисов нареди спиране на Оксфордската ваксина, което на практика блокира масовата имунизация у нас

248
ваксина
Няма доказана връзка между смъртта на имунизираната жена и ваксината, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

Жена от Йоаким Груево е починала вчера, 15 часа след като й е била поставена ваксина на AstraZeneca в град Стамболийски. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти. „Към момента няма доказана връзка между смъртта и ваксинацията“, подчерта Ангелов.

57-годишната жена се е прибрала вкъщи без оплаквания. Часове по-късно е получила задух. Повикана е спешна помощ, но тя е починала преди екипът да пристигне. Предполага се, че пациентката е получила остър сърдечен пристъп. Тя е имала много придружаващи заболявания. „Била е с наднормено тегло, а през 2005 г. е била оперирана поради запушена артерия, имала е троен байпас. Категорично няма образуване на тромби“, уточни министърът по повод цитираните в други европейски държави един смъртен случай и 22 сигнала за тромбообразуване и белодробни емболии.

Припомняме, някои държави вече блокираха пратката на AstraZeneca, която е потенциално опасна, но за която няма доказателства, че причинява подобни тежки реакции, неописани в листовката на препарата. На вчерашния брифинг на НОЩ министър Ангелов обясни, че Оксфордската ваксина е напълно безопасна и у нас няма да се спира пратката от над 31 000 дози, повечето от които вече са поставени. Той дори обяви, че членовете на неговото семейство също ще се ваксинират с AstraZeneca.

Днес обаче, още преди да бъде обявен пред медиите смъртният случай в Пловдив, премиерът Бойко Борисов нареди спиране на ваксинацията с AstraZeneca. „Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят.

За момента официалната причина за смъртта на жената е остра едностранна сърдечна недостатъчност, с тежък белодробен оток на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни промени, обясни представител на болницата в Пловдив. Той каза още, че артериите на починалата са били напълно запушени и допълни, че за пряка връзка между смъртта и поставената ваксина все още не може да се твърди. Очакват се резултатите от хистологичното изследване, които ще бъдат готови другата седмица. PCR тест е доказал, че жената не е била с коронавирус към момента на ваксинацията.

По време на извънредния брифинг здравният министър уточни, че на хората, които вече са записани за ваксинация в е-регистъра, служебно ще бъде насрочена друга дата. Той обясни, че това ще бъде изяснено след разговор с „Информационно обслужване“, които поддържат системата и вероятно електронната система ще бъде спряна временно.

Проф. Ангелов каза още, че днес в страната е пристигнала доставка от 80 000 дози от ваксината на AstraZeneca, които са прибрани на склад, което на практика означава, че масовата имунизация у нас е прекратена, тъй като само този препарат се прилага във ваксинационните пунктове.

Министърът призова хората, които вече са се ваксинирали с Оксфордската ваксина, да не се притесняват, защото няма доказана причинно-следствена връзка между тежките странични реакции в Австрия и у нас и имунизацията. По думите му днешното решение за временно спиране е с цел превенция.

Ваксинацията продължава по фазите от ваксинационния план с наличните препарати на Pfizer и Moderna. Дали проблемът с имунизирането и принудителното забавяне на темпото на фона на високата заболяемост и то от по-опасния британски щам, ще принуди властите по-бързо да вземат решение за национален локдаун, ще стане ясно да дни.

СПОДЕЛИ