Потвърдено: Електронните цигари помагат за спиране на пушенето

Освен това бездимните продукти намаляват значително вредата за здравето, сочи независим доклад на Агенцията за обществено здраве на Англия

521
е-цигарите

Всеки трети англичанин, който прави опити да спре цигарите е опитал това чрез преминаване към електронна цигара, с която да замести вредния си навик. Вейпингът е ефективен метод за отказ от тютюнопушенето  и е най-популярното средство за това във Великобритания. Това сочи последният публикуван седми незанивисим доклад на Агенцията по обществено здраве на Англия (PHE).

„В нашия доклад се събират констатации от рандомизирани контролирани проучвания,  услуги и средства за спиране на тютюнопушенето и проучвания сред населението. Стига се до заключението, че продуктите с никотин като електронните изпарители са са ефективен начин за успешно отказване от тютюнопушенето“, коментира проф. Ан Макнийл от британския университет „King’s College“ в Лондон.

Процентът на успешни опити за отказ от тютюнопушенето с помощта на електронните цигари е много по-голям от всеки друг метод за спиране на цигарите на Острова.  Близо половината от британските пушачи, опитали да спрат пушенето чрез вейпинга, са успели, като за  Югозападна Англия този процент е 49%, а за други области като Йоркшир и Хъмбър процентът достига дори до 78, показват проучванията.  Десетки хиляди са спрелите цигарите с помощта на електронните изпарители само през 2017 г., според статистиката. „В сравнение с прегледа на данните от предишните години вече има все по-убедителни научни доказателства, че електронните цигари са ефективно средство за спиране на тютюнопушенето или намаляване на вредата от него», допълват изследователите в доклада на здравната агенция на Великобритания.

Експертите са категорични: комбинацията от вейпинг продукти и психологическа подкрепа за отказ от пушенето трябва да са достъпни за всеки, който е решил да откаже цигарите. Според тях местните власти във Великобритания трябва да продължат да финансират и предоставят услуги в подкрепа на спирането на тютюнопушенето, като се прилага последователен подход за стимулиране на преминаването към електронни цигари за онези, които иначе биха продължили да пушат.

Всеки трети пушач на Острова е предпочел да премине към електронна цигара в опита си да откаже традиционните. Всеки пети бивш пушач пък твърди, че е потребител на вейпинг устройство, за да задоволява никотиновия си „глад“.

Учени: дезинформацията е сериозна, доверявайте се на науката

Докладът на британската Агенция по обществено здраве на Англия “Public Health England” посочва като сериозен проблем  растящата през последните години дезинформация по темата за безопасността на електронни цигари.

Погрешното възприятие, че е-цигарите са по-вредни от конвенционалните не отговаря на научните доказателства до момента, посочват изследователите от „King’s College“.  Според цитирано проучване само една трета или 29 на сто от настоящите пушачи смятат, че употребата на електронни цигари е по-малко вредна от пушенето.

Редица научни доказателства показват точно това –  че бездимните продукти като електронните цигари намаляват значително риска за  здравето на пушачите спрямо продължаващото тютюнопушене. „Очакваме негативните за здравето последствия от вейпинг устройствата да са много по-малко от тези при конвенционалните цигари“, е заключението на Комитета по токсичност във Великобритания(COT) след обстоен преглед на безопасността на електронните цигарите.

Трябва да направим всичко възможно, за да противодействаме на  дезинформацията по темата, казва директорът на World Vapers’s Alliance (WVA), Майкъл Ландл.  „Имаме допълнително потвърждение, че употребата на електронни цигари е средство за  изход от тютюнопушенето. Тези, които продължават да твърдят, че вейпингът е врата към тютюнопушенето, трябва да отделят време, за да прочетат науката. Вслушвайте се в науката“, призова Ландл.

Великобритания: Остров без дим до 2030 г.

Обединеното Кралство е известно като пионер в политиката за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Въпреки това към момента между 6 и 7 млн. все още продължават да пушат на Острова, а близо 3 милиона още са потребителите на вейпинг устройства. Затова и британското правителство си постави амбициозна цел за превръщане на Великобритания в „Остров без дим“ до края на 2030 г.

„Брекзит“ позволява приемането на нови мерки за намаляване на тютюнопушенето и вредата от него.  Експертите обсъждат начини за стимулиране на пушачите за преминаването им към по-малко рискови бездимни продукти чрез поставяне на надписи на кутиите с цигари.  Отделно на преден план излезе и темата за издаване на разрешение за продажбата на „шведски снус“. Тютюнът за орална употреба е забранен за внос във всички страни в ЕС, с изключение на Швеция, която пък доклад на Евробарометър определи като страната с най-голям брой отказали се от цигарите през последните години, именно заради снуса, както и с най-нисък процент на заболели от рак на белия дроб.

 

 

СПОДЕЛИ