Лекари на първа линия и в листите

Най-сериозно изпъкват настоящият здравен министър проф. Костадин Ангелов, проф. Григор Горчев, д-р Александър Симидчиев и бившият здравен министър д-р Петър Москов

лекари
Снимка: Нова телевизия

От първата линия в борбата с коронавируса лекари се настаниха на първа линия и в листите на почти всички партии, които ще участват на парламентарните избори на 4 април. Всички медици, които ще опитат да реанимират доверието на хората в политическите партии, разбира се, са разпознаваеми лица – някои с повече опит в ръководенето на болници, процеси и хора, други по-популярни с критиките си към властта.

ГЕРБ залага на четирима именити лекари, които ще водят 5 листи. Настоящият здравен министър проф. Костадин Ангелов бързо се превърна в любимец на премиера Бойко Борисов, което го изстреля начело в битката за Варна и Велико Търново. А заявките на Ангелов са амбициозни – да увеличи заплатите в сектора, младите лекари да получават тройни възнаграждения, да бъдат определени 10 супер болници, в които държавата да инвестира милиони за персонал и апаратура и в които да се оказва комплексно лечение. Министърът вече пише и мащабна стратегия за насочване на усилията към профилактиката и общественото здраве.

В проблемния за управляващите Плевен листата ще води безспорният авторитет не само в областта, но и в цяла България проф. Григор Горчев. Той е почетен ректор на МУ-Плевен и собственик на частната болница „Св. Марина“. Пионерът на роботизираната хирургия у нас и любимец на своите пациентки доскоро беше с леви убеждения, като е бил съветник по здравните въпроси на президента Георги Първанов. Очаквано председателката на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на здравната комисия д-р Даниела Дариткова ще води в родния си Смолян, а д-р Димитър Рунков, директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“, застава начело на листата в Ямбол.

Най-големият критик на управлението на коронакризата доц. Атанас Мангъров е избран да води листата на АБВ в 23-и МИР в София. Някъде до средата на миналата година Мангъров, макар и опозиция, не криеше, че съветва премиера Борисов със смс-и, а веднъж дори призна, че министър-председателят му казал: „Мангъров, толкова си убедителен, ако бях жена щях да ти пусна“. Когато обаче здравен министър стана проф. Костадин Ангелов, Борисов спря да „пуска“ на Мангъров, което със сигурност спаси много животи. Но тогава началникът на COVID-отделение в инфекциозна болница, който стана най-големият антиваксър, избра АБВ, макар президентът Георги Първанов открито да заяви, че не подкрепя неговата номинация и че е привърженик на действията на НОЩ.

Всъщност големият отсъстващ от листите на партиите е председателят на щаба и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, чийто рейтинг в началото на пандемията гонеше невероятните 89 %. Другият, който не осребри популярността си, е директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

За сметка на това друг медиен антигерой – проф. Андрей Чорбанов от БАН, чиято разработка на ваксина срещу коронавируса вероятно ще е налична, когато всички у нас са имунизирани, колкото и бавно да става това. Носещият гащи вместо маска Чорбанов ще води листата на „Има такъв народ“ във Велико Търново. Партията на Слави Трифонов номинира и бившия доста спорен шеф на Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов. Какво обаче смятат да правят от „Има такъв народ“ в сектор „Здравеопазване“ все още е загадка, също като ваксината на Чорбанов.

На този фон БСП изглежда твърде традиционно и много олд скуул – проф. Георги Михайлов ще води червената листа в Благоевград. Хематологът, станал любимец на Корнелия Нинова заради това, че лекуваше покойният Стефан Данаилов, е налаган като острие на левицата, но така и не успя да спечели симпатиите на свои и чужди. В листите, но не като водач, попада и бившият директор на „Пирогов“ проф. Димитър Раденовски. А основната мантра на БСП за сектор здравеопазване е болниците да не са търговски дружества, което само по себе си не означава нищо. Социалистите бодро обещават да спасяват неспасяемото – общинските лечебници и нямат ни най-малка идея как да модернизират системата.

В листите на ДПС също има изненади – липсва зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер, но остават двама лекари със солидна експертиза и опит – д-р Хасан Адемов и д-р Джевдет Чакъров.

От Демократична България пък извадиха жокер – пулмологът от МВР-болница д-р Александър Симидчиев, който беше един от най-смислените комуникатори по време на кризата. Балансиран, говорещ разбираемо и с факти, д-р Симидчиев нито веднъж не си позволи да налага мнението си като напада колегите си, които защитаваха противоположни на неговите тези. Той ще поведе ДБ в София-област.

За Варна и 24 МИР в София пък ще се бори бившият здравен министър и също любимец (бивш) на премиера Бойко Борисов д-р Петър Москов. Лидерът на КОД настоява за повече държава в сектора, за ясен план с точни параметри как излизаме от кризата, вместо как продължаваме в агония, както и за честен анализ какво се случи по време на пандемията, така че да се направят верните реформи.

И не че с тези имена лекарите свършиха, но в листите на ВМРО няма нито един медик. Патриотите и досега нямаха много общо с управленските решения в здравеопазването и вероятно затова предпочетоха да заложат на манекенки, певици и актриси.

СПОДЕЛИ