Ангелов: Имунизираме 70% от българите до края на юни

Мога да управлявам хора и процеси и вероятно затова премиерът Борисов ме покани за водач на две листи, коментира влизането си в политиката здравният министър

148
Ангелов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов защити разхлабването на мерките, но сякаш в него проговори водачът на две листи, а не лекарят

Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред бтв. По думите му 30% от ваксинираните до момента са хора над 65 години. Той уточни, че могат да се правят от 500 до 600 хиляди дози на месец, затова сме поискали назаем ваксини от Франция и Германия. Ангелов подчерта, че AstraZeneca не са доставили дори 40% от договорените дози.

Според него от ноември досега желаещите да се ваксинират са с 12% повече. Той обясни отварянето на зелените коридори с това, че хора от групите по план не са се явявали за ваксинация, а е имало налични дози. Вторите дози се пазят за всички. „Днес пристигнаха 21 000 дози и ще бъдат разпределени към 6-те лъча“, обясни здравният министър и допълни, че ако доставките бяха редовни, нещата щяха да вървят по план.

Министърът заяви, че всички представители на ЦИК, РИК и хората в обслужването на изборите са имунизирани. В СИК още не са уточнени нещата, пазят им се ваксини, но първата доза трябва да им се постави до 5 март.

Проф. Ангелов коментира и разхлабването на противоепидемичните мерки. Той напомни, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките. „Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха“, коментира министърът. Той отново подчерта, че системата на здравеопазването може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства, и с апаратура. Което обаче противоречи твърде много на мотото му, че не иска хората да бъдат лекувани, а да бъдат здрави.

Ангелов каза още, че политиката на здравните власти е последователна с отваряне на заведенията. „В момента епидемията у нас е в плато като процент на заразените“, аргументира се министърът, но вече като политик услужливо пропусна да спомене, че новите случаи са с над 48 % повече от предходната седмица, а смъртността скочи с 42 % за седем дни.  

За предстоящата си политическа кариера Ангелов обясни, че премиерът Борисов го е поканил да води две листи, тъй като можел да управлява хора и процеси. „Затова бях поканен и за министър“, допълни той. „Важно е да успея да направя това, в което вярвам и което умея най-добре. Предстои ми месец, в който ще съм лекар, какъвто съм бил цял живот. Нищо не ме притеснява, няма да жаля сили и средства, за да спасим повече хора. Моята цел е да бъда полезен на хората“, коментира участието си в изборите здравният министър.

 

СПОДЕЛИ