Москов: Правителството да иска оставката на Фон дер Лайен заради ваксините

Когато говорим за справяне, трябва да говорим за план за излизане от кризата, а не как да продължим в тази агония, подчерта бившият здравен министър

158
Москов
Петър Москов

Българското правителство трябва да поиска оставката на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради липсата на ваксини, призова бившият здравен министър д-р Петър Москов. Според него държавата трябва да потърси отговорност от Еврокомисията за ваксините, за които сме платили, но не сме получили. „ЕК не е свършила най-важната си работа за целия мандат. Когато трябва да защитиш здравето, живота и сигурността на собствените си народи, ти се проваляш. Това е единствената задача на ЕК, това ще коства животи. И това изисква оставка“, почерта д-р Москов пред bTV.

Той счита, че „зелените коридори“ за ваксиниране са добра идея, стига да има с какво да се ваксинират хората. По повод отпускането на мерките и отварянето на заведенията от 1 март, бившият здравен министър посочи, че трябва цялостна смяна на подхода в борбата с пандемията. „Не може от затваряне до затваряне. Когато епидемиолозите кажат, че има нарастване, тогава задължително се тества населението и се изолират само носителите“, каза той.

„Когато говорим за справяне, трябва да говорим за план за излизане, а не как да продължим в тази агония“, изтъкна още бившият здравен министър и лидер на КОД. Той коментира и друг аспект от здравната криза – активността и адекватността на здравната система. „Когато беше наистина грозна картината по болниците в края на ноември и началото на декември, имаше не повече от 50 лечебни заведения, които отговориха на предизвикателството. А ние имаме 340 болници в цялата страна“, отбеляза Москов. Той е на мнение, че щом някой не може да се справи с тези предизвикателства, трябва да се занимава с друга дейност, а не да ръководи болница.

 

СПОДЕЛИ