До 3 месеца ЕС може да одобри руската ваксина

Германия „преписа“ от България идеята за зелените коридори

150
ваксина

ЕС може да одобри руската ваксина след около 3 месеца, съобщи директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. „Изключително активно се работи към одобрение на руската ваксина. Очакваме развитие в най-скоро време. Ако научните консултации приключат в близките седмици, ще са необходими 2-3 месеца. Същите са условията и за китайската ваксина”, обясни Кирилов пред Нова телевизия. По думите му съгласно европейското законодателство дадена ваксина трябва да премине през централизирана процедура – Европейската агенция да направи оценка и ако тя е положителна, съответно се издава разрешение за употреба.

Припомняме, в петък лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска парламентът да задължи правителството да започне двустранни преговори за доставка у нас на „Спутник V“.

За ваксинацията на възрастните хора Богдан Кирилов поясни, че освен при личните лекари, те могат да използват големите пунктове в болниците, както и зелените коридори за имунизация. Шефът на ИАЛ беше категоричен, че не може да се говори за хаос, а за изключително добра организация за ваксинация на много хора.

ваксина
Първата болница, отворила днес зелен коридор беше столичната УМБАЛ „Св. Анна“

А след днешното решение за възобновяване на зелените коридори опашки се извиха пред много от столичните болници. От „Пирогов“ съобщиха, че ще ваксинират с предимство рисковите групи, но от утре след 13.00 часа ваксина могат да получат и хората извън фазите от първа до четвърта. Имунизация без записване и ред ще има утре и в УМБАЛ „Александровска“, като тя ще се извършва във фургона пред бариерата на болницата от 8.30 до 17.30 часа. Още днес пък отвори врати ваксинационният център в „Св. Анна“, като 10 екипа поставят инжекции едновременно, осигурен е и един нощен дежурен екип. оказа се обаче, че ваксините свършиха преди нощната смяна.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обаче призна, че коридорите могат да работят пълноценно, едва когато има достатъчно количества ваксини и затова сега е възможно някъде чакащите да бъдат върнати. „Ако хората са възприели, че който иска да се имунизира, ще може – не е точно така“, уточни Кунчев пред бтв. Но беше категоричен, че зелените коридори са добро решение и дори три германски провинции вече копирали българския опит.

СПОДЕЛИ