ЕМА одобри коктейла от антитела на Тръмп за лечение на COVID-19

Терапията ще се прилага на пациенти, които не се нуждаят от кислород, но при които има повишен риск от тежко протичане на инфекцията

167
ЕМА

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи днес, че е одобрила лекарствена комбинация от антителата казиривимаб и имдевимаб, която може да бъде използвана за лечение на пациенти с COVID-19. Ефективността на REGN-COV2 е потвърдена при болни, които нямат нужда от кислородна подкрепа, но са с повишен риск от тежка форма на заболяването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Коктейлът от антитела на фармацевтичната компания Regeneron беше одобрен за спешна употреба в САЩ през ноември и с него беше лекуван от COVID-19 бившият американски президент Доналд Тръмп. Лечението, което се осъществява чрез капково вливане, е част от клас лекарства, известни като моноклонални антитела, които са произведени копия на антитела, създадени от човешкото тяло за борба с инфекции. Вчера от компанията производител заявиха, че според независима комисия лечението има „ясна клинична ефикасност“ при намаляването на процента на хоспитализации и смъртни случаи при пациентите.

„Що се отнася до безопасността, повечето странични ефекти, за които е съобщено, са леки или средни, забелязани са обаче реакции при вливане (включително алергични реакции) и трябва да се следи за тях“, предупредиха от ЕМА.

Регулаторът заяви, че извършваният от него анализ на комбинацията в реално време продължава и ще формира основата за препоръката й за условно пазарно одобрение от ЕС. Препоръките на EMA обаче вече могат да се използват в подкрепа на националните препоръки относно възможната употреба на антителата преди издаването на разрешение за пускане на пазара в общността.

Припомняме, ЕМА прави анализ и на леченията с антитела на компаниите Eli Lilly и Celltrion.

СПОДЕЛИ