Ангелов: До месец ще имаме пълен контрол над епидемията

Хората вместо да чакат локдаун, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете и да не се събират на големи групи, призова здравният министър

176
епидемията
Единствен по рода компютърен томограф заработи в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна

До месец или месец и половина България ще има пълен контрол над епидемията от коронавирус, обяви във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това обаче ще е възможно, само ако се запази темпът на ваксиниране от последните дни.

По думите му няма яснота кога отново ще заработят т. нар. „зелени коридори“ за ваксиниране срещу коронавирус на желаещи пациенти, след като се оказа, че от AstraZeneca значително ограничават доставките си от препарата. „Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря“, призна здравният министър. Той отчете, че в крайна сметка, вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca, ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно точно кога. Ангелов определи действията на компанията като „корпоративни реакции“ и изрази опасение, че може да стане жертва на медийна кампания.

Министърът успокои, че „План Б“ има и той е свързан с допълнителни количества от 1 млн. дози от Pfizer и около половин милион от Moderna. Проф. Ангелов отново подчерта, че от всички типове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. граждани и че всеки с първа доза ще получи и втора. „При наличие на ваксини масовата ваксинация ще бъде възобновена веднага“, увери той.

Здравният министър коментира и епидемичната ситуация в страната. По думите му в Кюстендил, Шумен и в София вече се усеща натиск върху лечебните заведения, но системата можела да го поеме. След въпрос дали ще има отново затягане на мерките, ако заболяемостта продължи да расте, той призова „хората вместо да чакат локдаун, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете и да не се събират на големи групи“. На практика това е намек, че поне до изборите ново затваряне няма да има.

Във Варна проф. Костадин Ангелов даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. Апаратът е единствен по рода си в България, като от него могат да се възползват както възрастни, така и деца.

СПОДЕЛИ