Спират зелените коридори, минаваме към план Б и поръчваме още Pfizer и Moderna

Уважаеми представители на AstraZeneca, нямаме нужда от учтивост, имаме нужда от ваксини, заяви гневно здравният министър проф. Костадин Ангелов

180
зелените коридори

Заради липса на ваксини временно ще бъдат преустановени зелените коридори в повечето имунизационни центрове, а България минава към план Б и ще поръча повече количества от Pfizer и Moderna. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на НОЩ. И призна, че има проблем с доставките от AstraZeneca.

Уважаеми представители на AstraZeneca, нека съм пределно ясен, нямаме нужда от учтивост, имаме нужда от ваксини. Настояваме да се спазват уговорките“, заяви гневно проф. Ангелов и продължи: „За разлика от правилата в корпоративния свят, в света на медицината има само черно или бяло – хората са или здрави, или болни, или са живи, или са умрели“.

Той съобщи и няколко факта за договорените и получени количества. „На 22 февруари са били доставени 117 хил. дози, което е с 333 хил. дози по-малко от поетия ангажимент. На 15 февруари, министерството е било информирано, че до края на февруари страната ще получи два транша от 87 000 и 54 000 дози.

„Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че AstraZeneca няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. Не ми се иска да ви запознавам с повече факти, но от 3 дни водим разговори с фирмата. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решение, но сме свидетели на пълна липса на оперативност, а сме готови да пратим и самолет“, коментира здравният министър“. По думите му за февруари очаквахме 451 832 дози от тази ваксина, може би ще дойдат 170 400, а количествата до края на август са над 4,5 млн. по договор. Намалените дози са 40% от количеството. А в момента, в който дойдат обещаните от AstraZeneca 52 800 дози, 50% от тях ще бъдат разпределени към личните лекари.

„Към момента има около 35 000 ваксини от AstraZeneca, които са разпределени. Ако запазим този темп 15 000-20 000 ваксинирани на ден, следващите два дни ще имаме ваксини. Като дойдат в събота, мисля, че ще успеем да задържим положението“, изрази надежда здравният министър. Той информира още, че от март ще бъде задействан план Б за осигуряване на ваксини у нас. Според него страната ни е поръчала още един милион дози ваксини от компанията Pfizer чрез разговори с Германия и Франция. През март сме поръчали и 85 000 дози от продукта на Moderna, което е с 60 000 дози повече от планираното. „Светлината в тунела е ваксината на Johnson, разрешение за която се очаква този месец“, добави проф. Ангелов.

Министърът увери, че зелените коридори не са компрометирали ваксинационния план и отчете, че за последните три дни, ваксинирираните извън приоритетните групи са 15 168 души. „Досега първа доза е поставена на 13 969 лекари, а втора – на 11 251. Сред педагогическия персонал с първа игла са 19 270 учители, а с втора – 2364. Сред служителите, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности 20 579 са ваксинирани с първа доза, а 465 – с втора. Ваксинираните хора над 65-годишна възраст са 14 296, а 9097 са тези на възраст между 45 и 65 години. От уязвимите групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот ваксинирани са 8808 с първа игла, а 415 и с втора доза“, влезе в конкретика проф. Ангелов.

Здравните власти увериха още, че втората доза за всички с първа игла се пази, но някои хора не се явяват в уречения ден и час и затова на места е имало объркване и липса на втора доза. Ставало дума обаче за единични случаи.

СПОДЕЛИ