Сертификат за имунизация – след втората доза

Втори денонощен пункт за ваксинация отвори врати в София, той се намира в УМБАЛ „Св. Анна“

191
сертификат

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 ваксинираните могат да получат след приложена втора доза. Това припомнят от МЗ във връзка с множество запитвания от граждани.

Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, може да достъпи пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg, от меню „АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО“, подменю „МОЕТО ПАЦИЕНТСКО ДОСИЕ“. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „ИМУНИЗАЦИИ“

Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

От МЗ обръщат внимание, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби. Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света, допълват още от здравното ведомство.

Междувременно в София отвори втори денонощен ваксинационен пункт. Той се намира в двора на УМБАЛ „Св. Анна“. През деня там работят 10 екипа, което скъсява времето за чакане. Припомняме, другото място, където столичани денонощно могат да се ваксинират е в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. А със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов ваксинационните пунктове в цялата страна бяха увеличени от 318 на 352. Информация къде се намират те може да намерите на интернет страницата на МЗ.

СПОДЕЛИ