Ресторантите отварят на 1 март, а баровете – на 1 април

Имаме щит от близо 150 000 ваксинирани и над 200 000 преболедували коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов

167
ресторантите
Въпреки тревожните данни за ръст на заразените и хоспитализираните, премиерът Бойко Борисов е категоричен, че ресторантите отварят в понеделник

Близо 150 000 са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи, а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19. „С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да обсъди на предстоящата среща днес с бранша налагащите се действия по отношение на готовността на ресторантите и заведенията да заработят от 1 март. По-късно стана ясно, че заведенията ще работят на 50 % от капацитета си и до 23.00 часа. На една маса ще се допускат не повече от 6 човека, а в организирани семейни събирания ще могат да участват най-много 15 души.

Министър-председателят още отбеляза, че ваксинацията трябва да продължи с постигнато темпо, а осигурените мобилни екипи за отдалечените населени места да имунизират, тъй като това е пътят затворените от пандемията сектори отново да заработят при определени условия и капацитет.

„В България при стриктно спазвани мерки и в същото време – най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия, така както в другите европейски държави. Така че да продължим по този начин“, отбеляза Борисов.

Министър Ангелов докладва на премиера актуалната ситуация в страната. „По отношение на създадената организация за мобилните екипи, днес имаме заявени нужди от Ахтопол, където сме изпратили мобилен екип от РЗИ-Бургас, а други два екипа са в селата над Велико Търново – в Хаинбоаз. Там също днес започва ваксинация“, посочи здравният министър. Проф. Ангелов добави, че всички кметове в страната са информирани за възможността за заявка за мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо.

Премиерът изрази убеденост, че въпреки предизвикателствата, породени от пандемията, Европейската комисия ще предприеме необходимите действия за осигуряването на ритмични доставки от ваксини. Припомняме, че днес стана ясно, че вместо 180 милиона поръчани и платени дози за второто тримесечие, AstraZeneca ще може да достави на ЕС едва половината от тях.

СПОДЕЛИ