Ваксината на Johnson & Johnson е безопасна и 66% ефективна

В петък първият еднодозов препарат срещу коронавируса ще получи спешно разрешение за употреба в САЩ

181
Johnson & Johnson

Ваксината на американската компания Johnson & Johnson, състояща се от една доза, изглежда безопасна и ефективна в изпитванията. Това посочват експерти от Американската администрация за храните и лекарствата в публикувани днес документи. Така, на практика, се проправят пътя за одобрението на препарата за спешна употреба в САЩ. Решението се очаква в петък, когато се събира специална комисия на FDA.

Учените от FDA констатираха, че като цяло ефективността на ваксината е около 66% и предотвратява умерени до тежки форми на COVID-19. Johnson & Johnson проведе изследванията на ваксината сред 44 хил. души в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка, като в различните държави циркулират различни варианти на вируса. По данни на фармацевтичната компания ваксината работи по-добре в САЩ, където ефективността ѝ при умерени и тежки форми на вируса е 72%, в сравнение с 66% ефективност в Латинска Америка и 57% – в Южна Африка.

За разлика от другите одобрени досега ваксини, тази на Johnson & Johnson се поставя само веднъж, което може да допринесе за по-бързото ограничаване на пандемията.

В документите, с които компанията кандидатства за условно одобрение, се казва, че защитата е достатъчно силна не по-рано от 2 седмици след инжекцията. От ваксинираните при тестовете нито един не е развил тежка форма на заболяването след 28-ия ден.

Само трима от хилядите доброволци са получили тежки странични ефекти, вероятно свързани с ваксинирането, но от FDA не откриват конкретни причини да не дадат съгласието си за условно одобрение. Най-често срещаните реакции са болка на мястото на инжектирането (48.6%), главоболие – 39%, отпадналост – 38.2%, и болки в мускулите – 33.2%. Почти всеки десети (9%) е вдигнал температура, а много висока е била тя само при 0.2% от ваксинираните.

Според експертната комисия на FDA ефективността е една и съща в различни възрастови и расови групи, но изглежда е по-малко при тези над 60 години, които имат здравни проблеми като диабет или сърдечни заболявания. Ваксината е аденовирусна и всеки флакон съдържа 5 дози, като се транспортира при температура от 2 до 8 градуса по Целзий.

СПОДЕЛИ