Борисов праща самолет да достави ваксините по-бързо

Няма хаос с организацията, има логистични проблеми, които се решават на момента, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

123
Борисов
Управляваме пандемията най-добре от всички, категоричен е премиерът Бойко Борисов

Обмисляме да пратим самолет да докара ваксините, а не да ги чакаме с тир за два дни, обяви премиерът Бойко Борисов, който е на обиколка из страната заедно с вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър проф. Костадин Ангелов. „Сега имаме много заразени – вълната ще се вдигне, заради това единственото решение е ваксината“, добави Борисов.

„Неоснователно е да се говори, че има усещане за хаос. Ако се върнете към предишните ми изказвания, ще видите, че в началото се готвехме да започнем масовата ваксинация през април-май, след това започнахме да говорим за март. Никога не сме говорили за февруари“, заяви министър Ангелов. Той все пак призна, че възникват логистични проблеми, които обаче се решават на момента. Премиерът пък определи като перфектна организацията на кампанията за масова ваксинация.

Министърът обясни ранния старт на масовата ваксинация с желанието на личните лекари да се включат, тъй като има „наплив от желаещи“ в пациентските им листи. Припомняме, днес джипита от София и страната се оплакаха, че за техните практики няма нужните количества, тъй като са разпределени по болниците и имунизационните пунктове. Проф. Ангелов отрече да има недостиг от ваксините на Pfizer за втора доза и допълни, че вторите дози са подсигурени, а държавата се опитва да отговори на наплива от желаещи да се имунизират и затова ще бъдат отворени денонощни пунктове.

Тази сутрин са били преразпределени 55 000 дози ваксини, съобщи министърът и поясни, че в края на деня ще бъде ясно къде какво е останало и накъде да се насочат количества. Започваме разпределянето от местата, където има повече ваксини към местата, в които има дефицит. Това движение ще върви до четвъртък. Тогава пристигат около 12 000 дози от Moderna. Те ще задоволят нуждите на големите ваксинационни центрове. „На 28 февруари по график е доставката на AstraZeneca, надяваме се да дойде по-рано“, каза още проф. Ангелов. По думите му всеки ден се намираме в уникална ситуация, която изисква различни решения. „Нашата цел е да сведем това заболяване до много минимални стойности, за да го държим на каишка, мисля, че успяваме“, заключи здравният министър.

По отношение на обещаното отваряне на ресторантите на 1 март Борисов коментира, че нормалният живот трябва да продължи, а българите са достатъчно интелигентни, че да не хукнат веднага по заведения.

СПОДЕЛИ