Проф. Димитър Буланов към абсолвентите от МУ-София: Народът ни има нужда от вас

Випуск 2020 на Медицинския факултет положи Хипократовата клетва онлайн

206
МУ-София
Проф. Димитър Буланов изчете Хипократовата клетва пред деветимата пълни отличници на МФ на МУ-София

На тържествена церемония, предавана пряко в Интернет от Анатомичната аула на Медицинския факултет към МУ-София, 477 млади лекари положиха днес Хипократовата клетва. От тях 262-ма са българи, а чужденците са 215. Пандемията от COVID-19 и мерките за безопасност наложиха Випуск 2020 да положи клетвата онлайн. В аулата присъстваха само пълните отличници, които получиха наградата „Златен Хипократ”. Тази година те са рекордните 9. Останалите им колеги се включиха от домовете си и се виждаха на специална видеостена в залата.

Ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков поздрави лично абсолвентите, които са изпълнили „трудната и отговорна задача“ да завършат образованието си по медицина и то с допълнителното предизвикателство на доброволческия труд във време на пандемия. „Вие доказахте, че когато е необходимо, можете да поставите дълга и желанието да помогнете над всичко. Вашият доброволен труд по време на пандемията е показателен за това”, заяви в словото си ректорът.

Приветствие към абсолвентите отправи и проф. Димитър Буланов, декан на Медицинския факултет, преди да изчете Хипократовата клетва. „Горди сме, че възпитаниците на Медицински факултет – лекари и студенти, с достойнство се изправят в борбата с болестта и рискувайки живота си, се отдават на пациентите. Горди сме, че колкото и да е сложно, трудно и необичайно днес обучението, вие не загубихте вяра в ценностите на медицинското образование и положихте нужните усилия за овладяването на знанията“, каза той. „Днес светът е отворен и достъпен за вас. Имате прекрасната възможност да пътувате, специализирате, учите и работите в много европейски и други страни. Убеден съм, че ще успявате. Но където и да отидете – не забравяйте, че страната ни и нашият народ има нужда от Вас и Вашите знания и умения“, подчерта проф. Буланов.

Деканът благодари на преподавателите за това че всеотдайно са предали знанията и опита си на младите лекари и са ги подготвили за предизвикателствата на професията. Той се обърна и към всички близки на завършващите като изтъкна колко е била важна тяхната подкрепа през годините на следване на младите специалисти.

МУ-София
Онлайн Хипократова клетва положи Випуск 2020 на МФ на МУ-София

Пълната отличничка д-р Мария Динкова изказа благодарности от името на целия Випуск 2020 към преподавателите и към ръководството на университета и на факултета. „Благодаря на ръководството на университета, което независимо от настоящите обстоятелства успя да ни позволи по този съобразителен и съвременен начин тържествено да отбележим нашето дипломиране като едновременно с това не рискуваме здравето и благополучието на нашите близки“, заяви Динкова. Тя цитира Николай Хайтов с думите му: „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш“. „Вие колеги, искахте, можахте и го направихте – станахме лекари. Остава ни само да бъдем!“, пожела младата лекарка.

СПОДЕЛИ