Зелените коридори стават постоянни

Поне 4 млн. българи нямат защита срещу коронавируса, най-възрастният имунизиран е на 96 г., а най-младият – на 18 години, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски

237
зелените коридори
Премиерът Бойко Борисов готов да прати и бронетранспонтьори да доставят ваксини до труднодостъпните райони

Зелените коридори за желаещите да се имунизират трябва да останат до момента, в който страната ни пристигнат заявените количества от 18,5 млн. ваксини. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който тръгна на обиколка заедно с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски към малките населени места, за да проверят как тече процесът на ваксинация. Това на практика означава, че коридорите ще са постоянни, тъй като доставките на ваксини у нас ще продължат до края на годината.

„Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на пандемията – да се движим свободно, да работим, да се радваме на децата и внуците си“, призова началникът на ВМА. По думите му ваксините са единственият начин това да бъде осъществено.

Според Мутафчийски в Западна Европа няма дебат коя ваксина е по-добра и предпочитана. „Щом ваксината е одобрена, означава, че е добра и ефикасна, както и с безопасен профил“, подчерта той и пресметна, че в България незащитените от коронавируса са поне 4 млн. души. Шефът на НОЩ добави, че към момента най-възрастният ваксиниран е 96-годишен, а най-младият – на 18 г.

В село Самуилово, община Петрич, управляващите завариха 150 души на опашка за първа доза и екип от столичната Спешна помощ, който да поставя инжекциите. Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери премиера, че е създадена организация с линейки и полиция ваксините да стигнат до всички точки на страната. „Ако трябва и с бронетранспонтьори ще ги караме“, добави Борисов.

Кметовете на общините ще могат да звънят по всички въпроси за ваксините на специален координатор в МЗ. „На него ще се подават заявките за изпращане на мобилни екипи“, уточни проф. Костадин Ангелов.

СПОДЕЛИ