Вдигнахме скоростта на 1000 ваксинирани на час

Зелените коридори ще продължат в следобедните часове на делничните дни

123
рекорд

Със скорост 1000 ваксинирани в час се задвижи имунизационният процес у нас, след като здравните власти пуснаха зелени коридори за всички, които искат да се ваксинират срещу COVID-19. Така вместо обичайните 20 – 50 имунизирани в неделя, вчера инжекция получиха 10 998 души. Общо поставените ваксини у нас от 27 декември досега са 119 354, като 26 973 души вече са получили и двете си дози, показват данните от Националната информационна система.

Най-активни са били столичани – 3278 са ваксинирани вчера, интерес имаше и в Бургас, където имунизираните в неделя са 928, София-област – 745, Пловдив – 675, Пазарджик – 480, Варна – 406.

За да се запази темпото, здравният министър проф. Костадин Ангелов нареди на РЗИ зелените коридори за желаещите ваксина, които не попадат в някоя от четирите фази на имунизационния план, да продължат в следобедните часове в делничните дни, както и през следващите уикенди. В писмото на проф. Ангелов до здравните инспекции в страна се уточнява, че в областните градове трябва да се създадат денонощни пунктове, които ще се помещават в големите болници. А органите на реда също ще оказват съдействие на РЗИ при транспортирането на разпределени количества ваксини срещу COVID-19 до лечебни заведения, провеждащи ваксинации срещу коронавируса, в т.ч. и до общопрактикуващи лекари.

„Благодаря Ви сънародници, съмишленици и съюзници в битката с вируса! Всички вие, които се ваксинирахте, заедно с тези, които са решили да го направят, вече сте бойците на първа линия! Заедно ще доведем битката до победен край! И това ще е победа не само срещу вируса, а и срещу собствените ни страхове и съмнения! Благодаря Ви! Надеждата е във вашите ръце“, написа в профила си във фейсбук министър Ангелов.

А от всичките ваксинирани срещу коронавирус у нас има само един случай но проявена алергична реакция, която е била овладяна веднага, съобщи главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пък посъветва в деня на имунизацията да не се употребява алкохол, както и да не се извършват тежки физически упражнения.

СПОДЕЛИ