Отварят денонощни ваксинационни пунктове в областните градове

Хора, всичко е вашите ръце, благодаря на тези, които повярваха в науката и в лекарите, обърна се здравният министър проф. Костадин Ангелов към българите

142
ваксинационни пунктове
След 3 март ще можем вече и да си избираме ваксина, обеща здравният министър проф. Костадин Ангелов

Денонощни ваксинационни пунктове ще бъдат отворени в болниците в областните градове, а зелените коридори ще продължат утре в следобедните часове. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който се върна в болницата, на която беше директор – УМБАЛ „Александровска“, за да проследи и днес лично как върви ваксинационния процес и където от утре отварят още четири плюс сегашните два кабинета за имунизация срещу COVID-19.

„Желаещите да се ваксинират в цялата страна са хиляди, опашките са много. Имаме достатъчно количества ваксини. Благодаря на тези, които повярваха в науката и в лекарите. Хора, всичко е вашите ръце“, обърна се проф. Ангелов към българите. Здравният министър увери, че няма да остане човек, който да иска да се ваксинира и да не му бъде поставена инжекция. „Същото важи и за чуждите граждани – тук има много чуждестранни студенти, те също ще бъдат ваксинирани“, уточни той.

ваксинационни пунктове
Опашки за ваксини се вият в цялата страна
ваксинационни пунктове
Утре казват в кои часове ще продължат зелените коридори и през делничните дни

„Това, което искахме да постигнем, го постигнахме – хората повярваха и се надявам това да продължи, усилията са направени“, заяви още проф. Ангелов. А по информация на Скенер.нюз към 16.00 часа отчетените ваксинирани са 6600, като само за времето от 15.00 до 16.00 са имунизирани над 1500 души.

Относно избора на ваксини, здравният министър бясни, че тази възможност ще се предоставя малко по-напред във времето, когато започнат да идват регулярните количества ваксини по начина, по който фирмите са оказали. „От 3 март в 318 ваксинационни кабинета, образно казано в електронна регистратура, ще може да се избира предпочитана ваксина и места за ваксинация“, увери той. По думите му, AstraZeneca, с която в момента върви масовата имунизация, дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% от тежко заболяване.

ваксинационни пунктове
Близо 1200 души получиха първа доза от AstraZeneca във ВМА
ваксинационни пунктове
А ген. Венцислав Мутафчийски беше сред най-търсените лекари за селфи след ваксинация

„Личните лекари могат да избират кога да започнат с ваксинацията, това зависи от всяко джипи, създадена е отганизацията, Националният рамков договор е подписан, дадени са указанията, отговорили сме на всичките им въпроси. Ние сме готови и със създаването на мобилни екипи, водим преговори и с Центровете по спешна медицинска помощ, които също да се включат във ваксинацията“, каза още министърът. Той съобщи, че е разпоредил на заместниците си и главния държавен санитарен инспектор да обиколят страната, за да проверят на място там кака върви масовата имунизация и дали са създадени всички условия.

ваксинационни пунктове
В София в масовата ваксинация се включиха и общинските болници, а директорът на Пета МБАЛ д-р Борил Петров лично слага инжекции

Доц. Ангел Кунчев беше командирован в Пловдив, където дежурните кабинети са 7, пунктове са разкрити и в Карлово, Хисаря и Асеновград. „Решили сме да има 10 седмици между първата и втората доза от Оксфордската ваксина, за да бъде най-добър имунният отговор, който ще е поне година“, обясни доц. Кунчев. Според него някои хора са се записали да се ваксинират, но не идват, за да объркат имунизационните планове, да останат ваксини и да се изхвърлят.

СПОДЕЛИ