Пускат 5-минутен тест за коронавирус

Ваксината на Pfizer/BioNTech издържа и на минус 15 градуса, твърдят производителите

310
тест

5-минутен бърз тест за коронавирус е в последни етапи от изпитанията. Той е разработка на английската фирма Avacta, която работи в суперсекретната държавна лаборатория Porton Down, съобщи „Дейли Мейл“.

Тестовете ще позволят отварянето на цялата индустрия на Острова, която е в локдаун. Може да бъдат допускани хора до ресторанти, барове, футболни мачове и концерти. В момента резултатът от най-бързия тест става готов за около 20 минути, което според властите е недостатъчно, за да бъдат отворени заведенията. С 5-минутния обаче всичко може да се промени.

Междувременно стана ясно, че ваксината на Pfizer/BioNTech може да се съхранява до две седмици и на температури между минус 25 и минус 15 градуса. Фармацевтичният гигант Pfizer е подал документи за одобрение на новите условия на съхранение към американската Федерална администрация по лекарствата. Това означава, че след одобрение от властите, ваксините ще могат да се съхраняват и в обикновени хладилници, с които разполагат повечето лекарски кабинети, а аптечните фризери поддържат без проблем температури в рамките на -18 градуса.

Фирмата е събрала нови данни за стабилността на веществата и ще ги предаде и на европейската служба за одобрение на медикаменти до дни. В момента ваксината се съхранява в специални хладилници при минус 70 градуса, което оскъпява много производството и логистиката.

СПОДЕЛИ