Проф. Ангелов: Надеждата е в нашите ръце

Ден втори от масовата имунизация и зелените коридори – над 4000 ваксинирани за 12 часа

Ангелов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов изненада чакащите на опашка за ваксина, като лично отиде до всеки пункт в София, за да говори с хората

„Денят, в който надеждата е в нашите ръце“, написа здравният министър проф. Костадин Ангелов в профила си във фейсбук в края на втория ден от началото на масовата ваксинация у нас. И оказа се надежда има, желаещи за ваксина също. Млади, стари, всякакви. А на въпроса коя е най-подходящата ваксина проф. Ангелов отговори така: „Наличната“. И по-добре, по-думите му, хората да чакат пред ваксинационните кабинети, отколкото пред спешното за прием в болница или линейка, която закъснява.

Хиляди се наредиха днес на опашка пред стотиците разкрити имунизационни пунктове в цялата страна, а болници и РЗИ-та успяха да се организират за само ден, така че да поемат потока от желаещи да сложат началото на края на пандемията. Напук на скептицизма, конспиративните и антиваксърски теории, дори и на социологическите проучвания, напук и на някои лични лекари, над 4000 българи, извън четирите фази на ваксинационния план, получиха днес първата си инжекция срещу COVID-19. За сравнение, през предишните уикенди, когато нямаше зелени коридори, имунизираните бяха под 50.

Здравният министър обиколи днес болниците в столицата, за да провери лично как върви ваксинационният процес и как би могъл да се подобри през следващите дни. Попита и хората. А те се оказаха доволни от възможността през почивния си ден да отидат до най-удобното за тях място, пък дори и да се наложи да почакат. „Просто 15 минути от времето ви“, написа в профила си във фейсбук Елисавета Белобрадова, собственичка на сайта „Майко мила“.

Ангелов
Към ваксините днес имаше и бонус – селфи със здравния министър

„Отивам във ВМА да се ваксинирам. Подреждам децата на пейката и заставам на опашката. И хоп! Министърът се появява да подкрепя народа, вижда ме, че размахвам телефон и вика “ДА СЕ СНИМАМЕ?” “Ма, разбира се”, викам. Но, по същество. Адски гладка процедура. Девет стола, страхотна организация, чаках общо осем минути, супер мили лекари, ваксината е Астра Зенека, не се предлага друга ваксина, например на Шанел. Утре идете и може да случите и премиерът да ви цуне, да ви щипне, да ви каже, че сте супер“, пише още Белобрадова с профилно име Letiashtata Kozzila Erato.

На също толкова неочаквана среща с министъра се е зарадвал и музикантът политик Венци Мицов. „Като прясно чипиран в УМБАЛ „Св. Анна“ мога да споделя някои впечатления. Директорът д-р Слави Близнаков беше през цялото време в триажа и разговаряше с всички, дошли за ваксина. Полафихме си, дойде ми времето за инжекция и докато ми я слагаха – хоп вратата се отвори и влезе здравният министър Ангелов“, написа Мицов в профила си във фейсбук.

Ангелов
Най-добрата ваксина е наличната, категоричен е проф. Костадин Ангелов

Така че последвайте примера и още утре отидете за своята доза, дори и да не попаднете на проф. Костадин Ангелов, което е малко вероятно, със сигурност ще получите защита срещу коронавируса. И не, ваксинационният план не е пред провал, защото фазите от първа до четвърта се изпълняват, а вторите дози на лекари, учители и изборна администрация се пазят. Както беше обещано – когато има достатъчно ваксини, тогава и ще се пристъпи към масовата имунизация.

„На 3 март всеки ще може да си запише час и онлайн, като ще има възможност да посочи предпочитана ваксина, желано място, където да я получи, както и удобен ден и час за поставяне на инжекция“, обеща още здравният министър.

СПОДЕЛИ