Мутафчийски хвана спринцовката, лично ваксинира желаещи

Зелени коридори в 318 пункта в цялата страна, вероятно ще работят 7 дни в седмицата, обеща здравният министър проф. Костадин Ангелов

254
Мутафчийски
Младите и образовани хора в България искат да се ваксинират, противно на многото приказки, които се изговориха в социалните мрежи, заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски

Ген. Венцислав Мутафчийски смени скалпела със спринцовка и днес лично ваксинира желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във ВМА. Припомняме, по нареждане на премиера Бойко Борисов ваксинационният план беше преформатиран бързо и вече всеки може да получи инжекция, като за целта само трябва да се нареди пред някоя болница, ДКЦ или РЗИ.

„В събота и в неделя ще работят всички 318 пункта, за да бъдат осигурени зелените коридори, като обмисляме дали такива да няма и в делничните дни, но след определен час, за да могат преди това да се изпълняват имунизациите на хората от първа до четвърта фаза“, съобщи на брифинг пред ВМА здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му на 3 март се очаква да заработи и приложението за онлайн записване за ваксина и желано място, където да се извърши. Проф. Ангелов уточни, че на този етап по-масово се прилага препаратът на AstraZeneca. Здравният министър каза още, че е разговарял с хора от опашките и ги е питал дали искат да се отвори един голям център в спортна зала например, където да тече масовата ваксинация. „Всички обаче отговориха, че така е по-добре, защото всеки може да си избере къде да отиде, а и навалицата е по-малка“, обясни той.

Мутафчийски
Здравният министър проф. Костадин Ангелов разговаря с чакащите за ваксина пред „Пирогов“

Проф. Ангелов подчерта, че по-добре хората да чакат на опашка за ваксини, отколкото пред спешните кабинети за тест и прием.

„720 души вчера и 450 днес до ранния следобед са преминали през ваксинационните кабинети на ВМА“, съобщи началникът на академията ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му повечето от явилите се са хора от трета фаза, включително и известни имена от театъра, но е имало и много случайни граждани, които са разбрали за възможността да не чакат ред и са дошли за инжекция. „Прави впечатление, че идват много млади хора, освен по-възрастните. Днес не сме имали нито една алергична реакция“, посочи още началникът на ВМА.

Работното време на Ваксинационния център във ВМА е от 9 до 17 часа (събота и неделя) и от 9 до 20 часа (от понеделник до петък, като болницата разполага и с трите разрешени за употреба ваксина.

Мутафчийски
И пред Окръжна болница се заформи опашка от желаещи да се ваксинират по време на осигурените зелени коридори

Освен в „Пирогов“, където от вчера се вият опашки и във ВМА, от днес в София заработиха и центровете в Александровска болница и „Св. Анна“. Всъщност те не са спирали работа и досега, но вече са готови да поемат и всички желаещи, които не попадат в една от четирите фази. Пунктът в „Св. Анна“ за ваксинация срещу COVD-19 се намира в Триажния център в двора на болницата и ще бъде на разположение на всички граждани от 08.00 ч до 17.00 ч., както през делничните, така и през почивните дни. Пунктът има необходимите количества от AstraZeneca, уточняват от лечебното заведение. Кабинетът в „Александровска“ пък се намира във фургона на входа на болницата, който се намира откъм ул. „Пенчо Славейков“ преди бариерата. Там също всички, които искат да се имунизират, могат да го направят всеки ден от 8.00 до 17.00 часа, като не се изисква предварително записване. Ваксинирането там се извършва с препарата на Оксфорд. Също с него ще имунизират в ДКЦ-Софиямед и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където пък от утре кабинетът ще е денонощен.

СПОДЕЛИ