Опашки пред „Пирогов“ за ваксина без записан час

От днес до неделя в спешния институт ще имунизират с AstraZenecа всеки, който отиде, а от 1 март МЗ пуска приложението за онлайн записване за предпочитан препарат, удобна дата и желано място за поставяне на инжекция

Опашки за ваксина се извиха още от сутринта пред „Пирогов“, веднага след като от спешния институт обявиха, че в петък, събота и неделя ще имунизират всеки желаещ да си постави от препарата срещу COVID-19 на Oxford/AstraZenecа. „Не е нужно хората да се записват предварително“, уточни пред Скенер.нюз директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов по повод коментарите в социалните мрежи, че на обявените телефони не успяват да се свържат.

Болницата е разкрила 5 пункта – два пред главния вход на лечебното заведение, един в спешния приемен сектор (119 кабинет) и два в Медицинския център към Пирогов. И въпреки че първоначално беше обявено, че възможност за имунизация ще имат хората, попадащи в една от четирите фази от ваксинационния план, по-късно стана ясно, че инжекция няма да бъде отказана на никого. Припомняме, днес премиерът Бойко Борисов нареди да се осигурят зелени коридори за всички, които имат желание да се ваксинират без да чакат реда си.

Тези, които решат да се възползват от моментално ваксиниране, трябва да носят на място лична карта и евентуално документи, удостоверяващи хронично заболяване.

"Пирогов"
От Информационно обслужване представиха пред здравния министър проф. Костадин Ангелов и заместничката му Жени Начева приложението за онлайн записване за ваксина

Междувременно здравният министър проф. Костадин Ангелов лично се запозна с функционалностите на приложението за онлайн записване за ваксина. „Ваксинирането в 4 лесни стъпки: Попълване на лични данни (имена, ЕГН); избор на място за ваксиниране; дата и час; предпочитана ваксина. Стартираме дистанционното записване в началото на март“, написа във фейсбук профила си проф. Ангелов.

А от днес вече ваксините тръгнаха и към личните лекари, които от другата седмица също ще се включат в кампанията по масовата имунизация. Затова и от НЗОК са готови с правилата, по които ще заплащат по 10 лева на джипитата за вяка поставена от тях инжекция. Хората, които нямат лични лекари, трябва да се обърнат към регионалните здравни инспекции.

СПОДЕЛИ